2021. május 17. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2012. március 29. 10:02

Sajtóközlemény: Balaton viharjelzési szempontból három medencére lesz bontva

Az Országos Meteorológiai Szolgálat, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a  Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közös sajtótájékoztatót tartott, Viharjelző szolgálat a Balatonra és a Velencei- Tisza- és a Fertő-tavakra címmel. Újdonság, hogy idén a Balaton - viharjelzési szempontból - három medencére lesz bontva.

 

 

Sajtóközlemény [pdf: 259 KB]

2012. április 1-jétől megkezdődik a balatoni- és a velencei-tavi, tisza-tavi és fertő-tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Viharelőrejelző Obszervatóriumából adják ki. A vízen tartózkodók a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere segítségével szerezhetnek tudomást az éppen aktuális viharjelzési fokozatról.

Az idén 82 éves Balatoni Viharjelzés központja a Siófoki Viharelőrejelző Obszervatórium. Az Obszervatóriumban végzett szakmai fejlesztések eredményeként lehetővé vált, hogy a Balatont időjárási szempontból a korábbi két medence helyett három medencére bontsuk. Ez azt jelenti, hogy a helyi szélviszonyok korábbiaknál pontosabb kiszámításával eltérő fokozatú jelzések kerülhetnek kiadásra a Balaton három természetes medencéjére: a Keszthelytől a Badacsony-Fonyód szorosig tartó nyugati medencére, a Fonyód és Tihany közötti középső medencére és a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencére. Főként nyáron gyakran előfordul, hogy pl. egy Siófok fölött kialakult zivatar viharos szelet okozott a keleti medencében és egy-egy viharos széllökés átcsapott a Tihanytól nyugatra lévő Balatonföldvárra, de a keszthelyi medencében gyenge maradt a szél. A korábbi gyakorlatnak megfelelően ilyenkor a teljes Balaton térségére másodfokú jelzés volt érvényben. A jövőben az ilyen időjárási helyzetekben lehetőség lesz arra, hogy csak azokon a területeken legyen érvényes a riasztásokkal járó korlátozás, ahol feltétlenül szükséges, és összességében kevesebb legyen a riasztások fenntartásának ideje. Mindez elsősorban a turizmus és a nyaralók érdekeit szolgálja.