2022. szeptember 28. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.09.29. csütörtök éjfélig

Szerda estétől egy kiterjedtebb csapadékrendszer érkezik fölénk, melyben az eső, zápor mellett a Dunántúlon, majd hajnaltól a középső országrészben, illetve északon is előfordul majd zivatar. A Dunántúl északnyugati felén, illetve az északi országrészben több helyen hullhat jelentős mennyiségű, 20 mm-t elérő csapadék.

Napközben délnyugati irányból fejlődve akár több hullámban is kialakulhatnak zivatarok, kiemelten a Dél-Dunántúlon, Alföldön, északkeleten. A Dél-Alföldön és a Tiszántúlon intenzív zivatarokhoz is kedvezőek a feltételek viharos (60-70 km/h feletti) széllel, illetve rövid idő alatt 20 mm feletti csapadékkal, jégesővel. Délután, kora este ebben a térségben esetleg heves zivatar is előfordulhat 80 km/h feletti szélrohammal és nagyobb méretű jéggel.

2022.09.28. 09:30 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. szeptember 28. 09:32 (07:32  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.