2022. január 22. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.01.23. vasárnap éjfélig

Szombaton a délutáni órákig fokozatosan nyugat, illetve dél felé visszaszorulva megszűnik a kiterjedt havazás, ugyanakkor északkeleten hózáporok várhatók, lokálisan pár cm friss hóréteget kialakítva. Az élénk, erős északnyugati szél kiemelten a Dunántúli-középhegységben gyenge hófúvást okozhat.

Vasárnap reggeltől az északkeleti országrészben megerősödik, a Bodrogközben időnként viharossá (60-70 km/h) is fokozódik az északkeleti szél, amely gyenge hófúvást eredményezhet. Mindeközben, a Dunántúl nyugati, délnyugati területein hózáporok várhatók, amelyekből lokálisan 3-5 cm, kis eséllyel ezt meghaladó friss hótakaró is képződhet. A szél estére fokozatosan veszít majd erejéből, a Dunántúlon azonban még a késő esti órákban is kitarthatnak a hózáporok.

2022.01.22. 10:12 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. január 22. 10:16 (09:16  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.