2022. június 28. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.06.29. szerda éjfélig

HŐSÉG

Tovább fokozódik a hőség: a napi középhőmérséklet gyakorlatilag már mindenütt 25 fok fölött alakul, de ma elsősorban az Alföldön, szerdán már az ország nagyobb részén (a nyugati megyékben alacsonyabb valószínűséggel) elérheti, meghaladhatja a 27 fokot is, sőt, az Alföld középső és délkeleti részén holnap egyes helyeken 29 fok körül alakulhat.

ZIVATAR

Ma délután, este a mögöttünk hagyott reggelhez képest kevesebb helyen alakulhat ki zivatar - erre picit nagyobb esély a Tisza vonalában, az Északi-középhegység keleti részén, illetve a nyugati tájakon mutatkozik. Éjszaka csökken a zivatarok valószínűsége, a lecsengést követően szerdán elsősorban a Dunántúlon lehet számítani (nem sok helyen) zivatarra. Az erősebb gócokat viharos széllökések (> 60-70 km/h), jégeső (ált. 1-2 cm-t nem meghaladó), illetve intenzív csapadék kísérheti. Szerda estefelé a nyugati határvidéken hevesebb zivatarok előfordulásához is kedvezőek a feltételek, amelyeket akár ~85-90 km/h körüli széllökések, illetve nagyobb méretű (akár 2 cm-t meghaladó) jégszemek is társulhatnak.

2022.06.28. 11:29 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. június 28. 11:32 (09:32  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.