2020. augusztus 9. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.08.10. hétfő éjfélig

Az éjszaka első felében még az Északi-középhegység nyugati részén kialakulhat egy-egy zivatar, amelyeket átmeneti erős vagy viharos széllökés (60-80 km/h), intenzív csapadék (10-20 mm), illetve jégeső (~ 1 cm átmérő) kísérhet. Mj.: az éjszaka folyamán délnyugaton foltokban pára és ködfoltok képződnek.

Hétfő délutántól elszórtan ismét zivatarok várhatók, legnagyobb eséllyel és számban a Dunántúlon és az Északi-középhegységben, de délkeleten sem lehet kizárni a kialakulásukat. A zivatarokhoz hétfőn is a maihoz hasonló kísérőjelenségek társulnak: viharos széllökés (60-80 km/h), fokozottabb eséllyel a Dunántúl északi felében felhőszakadás (20-40 mm), illetve jégeső (~ 1 cm átmérő) kísérheti őket.

A napi középhőmérséklet a nyugati határszél kivételével ma szinte mindenhol meghaladja a 25 fokot, nagyvárosokban akár a 27-et is. Hétfőn a hőség leginkább az Alföld nyugati részére, és a Dunántúl túlnyomó részére terjed ki.

2020.08.09. 21:55 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. augusztus 9. 22:02 (20:02  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.