2020. június 5. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.06.06. szombat éjfélig

Pénteken délnyugat felől egyre többfelé zivatarok kialakulása várható, melyek napközben az ország középső tájain kiterjedt zivatarrendszerré fejlődhetnek. Ha a rendszer nem áll össze, akkor is lehetnek heves (szupercellás) zivatarok. Alapvetően felhőszakadás (25-30 mm-t meghaladó csapadék) kíséri a zivatarokat, de nagyobb jég (2 - 4 cm közötti méret) is eshet kisebb területen. A szél zivatarokban viharossá fokozódik, ugyanakkor nagy különbség lehet a 'sima' zivatar széllökése, valamint a rendszer, vagy szupercellához társuló szélrohamokban: általában 70-90 km/h közé becsülhető, de lehetnek helyek (különösen az ország középső sávjában kedvezőek a feltételek), ahol 90-100 km/h körüli szél is előfordulhat. Ez az egész zivataros csapadéksáv délután, este felé fokozatosan helyeződik kelet, északkelet felé és ezzel együtt a fokozatos gyengülése várható. Pénteken a Dél-Alföldön a déli szelet csapadéktól függetlenül is kísérheti viharos (~60 km/h) lökés.

Szombaton nagyjából a Kaposvár - Miskolc tengelyben alakulhatnak ki néhol zivatarok, melyek észak felé mozognak. Kísérőjelenségként kisméretű jég és viharos szél (60-70 km/h) társulhat hozzájuk.

2020.06.05. 12:49 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. június 5. 12:56 (10:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.