2021. június 18. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.06.19. szombat éjfélig

HŐSÉG

Fokozódik a hőség, pénteken többfelé, szombaton már az ország nagy részén 25-26°C körül alakul a napi középhőmérséklet.

SZOMBATON ZIVATAR

Szombaton kelet felől labilisabb, nagyobb nedvességtartamú légtömegek érik el hazánkat, emiatt szombaton napközben a Dunától keletre helyenként záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani; előbb az Alföld és az Északi-középhegység keleti felén, majd késő délutáni, esti órákban már az említett régiók nyugati felén, illetve a Duna vonalában is. A zivatarokat elsősorban viharos kifutószél (60-90 km/h), jégeső, illetve intenzív csapadék (10-20 mm) kísérheti.

2021.06.18. 10:08 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. június 18. 10:12 (08:12  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.