2022. október 1. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.10.02. vasárnap éjfélig

Szombat este az Alföldön, Gödöllői-dombság, Északi-középhegység térségében, illetve a Dunántúl délkeleti részén helyenként még kialakulnak zivatarok. Az erősebb gócokban intenzív csapadék, átmeneti viharos (50-80 km/h) szélroham, jégeső valószínű.

Vasárnap az alkalmazott kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem várható. (A megerősödő északnyugati szelet több helyen viharos közeli lökések kísérhetik. Az északkeleti határnál, Szabolcsban kissé labilizálódik a légkör, de zivatar kialakulására ott is kicsi az esély.)

2022.10.01. 17:15 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. október 1. 17:22 (15:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.