2020. január 27. hétfő
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.01.28. kedd éjfélig

Vegyes halmazállapotú csapadék:

Kedd hajnali, reggeli órákban nyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, kedd éjfélig két hullámban többfelé várható csapadék az országban. A csapadék halmazállapota az ország nagy részén eső formájában valószínű, de az Északi-középhegység térségében elsősorban a kedd délutánig tartó időszakban döntően havazás, havaseső lehet a jellemző, illetve a reggeli órákban a középső országrész északi részén kisebb területen átmeneti ónos eső nem zárható ki. Az Északi-középhegység tágabb környezetében síkvidéken előreláthatólag kedd délig lepel-2 cm, az Északi-középhegység északi részén az északi határ közelében előreláthatólag kedd délutánig 2-5 cm, a hegyvidéki területeken 5 cm feletti hó hullhat.

Köd:

Ma a Dunántúl északnyugati részein folytatódik a helyenként sűrű, zúzmarás ködös idő, néhol ónos szitálással.

Viharos szél:

Kedd délután, este a hidegfront mentén a Dunántúlon helyenként viharossá (~ 65 km/h) fokozódhat az északnyugati szél, illetve a Dunántúlon (délnyugaton) villámtevékenység nem zárható ki.

2020.01.27. 11:00 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. január 27. 11:06 (10:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.