2022. január 22. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.01.23. vasárnap éjfélig

Ma délután északkeleten hózáporok várhatók, lokálisan pár cm friss hóréteget kialakítva. Az élénk, erős északnyugati szél kiemelten a Dunántúli-középhegységben gyenge hófúvást okozhat.

Vasárnap reggeltől az északkeleti országrészben megerősödik, kiemelten a Bodrogközben időnként viharossá (60-70 km/h) is fokozódik az északkeleti szél, amely gyenge hófúvást eredményezhet. Mindeközben, a Dunántúl nyugati, délnyugati területein hózáporok várhatók, amelyekből lokálisan 3-5 cm, kis eséllyel ezt meghaladó friss hótakaró is képződhet. A szél estére fokozatosan veszít majd erejéből, a Dunántúlon azonban még a késő esti órákban is kitarthatnak a hózáporok.

2022.01.22. 12:10 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. január 22. 12:12 (11:12  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.