2020. július 12. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.07.12. vasárnap éjfélig

SZÉL

Szabolcsban és a Zemplénben vasárnap délelőttig még többször előfordulhatnak viharos (jellemzően 60-80, esetleg 90 km/h körüli) széllökések.

ZIVATAR

Főként a Dunától keletre, azon belül is nagyobb eséllyel az északi, északkeleti tájakon számíthatunk zivatarok kialakulására. Éjszaka egy tartósabb esőt okozó csapadékzóna vonul át nyugatról kelet felé, amelyben helyenként szintén megdörrenhet az ég. Vasárnap reggel a front kelet felé távozik, ezt követően zivatarokra már nem kell készülni.

A zivatarokat elsősorban szélrohamok (60-90 km/h), jégeső és intenzív csapadék kísérheti.

HŐSÉG

Vasárnapra országszerte felfrissül a levegő.

2020.07.11. 22:20 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. július 11. 22:26 (20:26  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.