2024. június 12. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.06.13. csütörtök éjfélig

Ma estig elsősorban délkeleten villámtevékenység is kísérheti a záporokat. Délkeleten az intenzív záporokat lokálisan jelentősebb mennyiség csapadék, esetleg felhőszakadás (~20-30 mm) kísérheti.

Az előttünk álló éjszaka elsősorban délkeleten néhol zivatarra is van esély, intenzív záporokból lokálisan jelentősebb mennyiségű (15-30 mm) csapadék is hullhat ezeken a részeken.

Csütörtökön déltől, estig az ország keleti, északkeleti harmadában, illetve délen alakulhatnak ki helyenként zivatarok. A Tiszántúlon, Északi-középhegység térségében lokálisan jelentősebb mennyiségű (15-30 mm) csapadék hullhat, illetve egy-egy helyen felhőszakadás (> 30 mm) sem zárható ki késő estig.

2024.06.12. 15:15 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. június 12. 15:16 (13:16  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.