2021. szeptember 17. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.09.17. péntek éjfélig

ZIVATAR

Nyugat felől hidegfront érkezik. Éjjel az Észak-Dunántúlon, középső országrészben, hajnaltól már inkább ettől keletre és délre van nagyobb esélye zivatarok kialakulásának. A front kelet felé helyeződésével északnyugaton napközben fokozatosan stabilizálódni kezd a légkör. Az intenzívebb zivatarokhoz felhőszakadás, apró szemű jégeső és esetleg viharos (60-70 km/h feletti) széllökés is társulhat.

A zivatartevékenység péntek estére a legtöbb helyen megszűnik, de a szombatra virradó éjszaka során kiemelten az északkeleti harmadban még döröghet az ég.

NAGY MENNYISÉGŰ CSAPADÉK

Északkeleten akár 20 mm feletti csapadék is lehullhat 24 óra alatt.

2021.09.16. 20:30 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. szeptember 16. 20:48 (18:48  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.