2024. október 25. péntek
Hírek

HungaroMet: 2024. október 15. 20:24

50. Meteorológiai Tudományos Napok – 2024. november 14-15.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Meteorológiai Tudományos Bizottsága 2024. november 14-én és 15-én rendezi az 50. Meteorológiai Tudományos Napokat, aminek témája: Meteorológia a társadalom szolgálatában: a kutatástól az alkalmazásig.

A Meteorológiai Tudományos Napokat (MTN) első alkalommal 1975 novemberében rendezték meg a Magyar Tudományos Akadémián. Ebben az évben ünnepelhetjük tehát a MTN 50. születésnapját. Az MTN rendezvényeinek sorozata egyúttal a hazai légkörtudományi, sőt az előadóülések szakmai horizontját tekintve a környezettudományi intézményhálózat fejlődésének, mindenkori kutatási és fejlesztési célkitűzéseinek is történeti tükre.

Az 50. Meteorológiai Tudományos Napok központi témája, a meteorológia a társadalom szolgálatában. A légkörben lejátszódó folyamatok jelentős hatással vannak a társadalomra, a mindennapi életünkre éppen ugyan úgy, mint a gazdaság különböző területeire. A meteorológiai kutatások hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megértsük az időjárási rendszereket, és ezáltal egyre pontosabb előrejelzések készülhessenek mind rövidtávon, mind pedig hosszabb távon. A kutatás és az alkalmazás terén elért fejlődések révén a meteorológia számos területen támogatja a társadalmat, hozzájárulva a lakosság életkörülményeinek javításához, az energia biztonsághoz, de akár a szélsőséges időjárási események által generált katasztrófák negatív hatásainak csökkentéséhez. A folyamatos fejlődés és az új technológiák alkalmazása tovább növeli a meteorológiai szolgáltatások hatékonyságát és pontosságát, ami hozzájárul a társadalmi jóléthez és biztonsághoz. A tervezett előadások bemutatják az éghajlatváltozás, az időjárás előrejelzés, a légkörfizika, a levegőkémia és az agrometeorológia területén elért olyan kutatási eredményeket, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a közjó szolgálatához.


Időpont: 2024. november 14-15.

Helyszín: HungaroMet Nonprofit Zrt. díszterem (Budapest II., Kitaibel Pál utca 1. földszint)

Az előadásokról készült felvétel utólag az MTA YouTube-csatornáján tekinthető lesz megtekinthető.


Kapcsolódó dokumentumok: