2024. július 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2015. július 23. 14:01

Megdőlt mind az országos, mind a budapesti melegrekord

Július 23-án a mérések kezdete óta 1988-ban Kiskunfélegyházán mérték a legmelegebbet, 38,2 fokot. A budapesti melegrekord 1998-ból való, ez 36,4 fok.

2015. július 23-án már a kora délutáni órákban mind az országos, mind a budapesti hőmérsékleti rekord megdőlt.

Az új országos rekord 39,0 fok lett, ezt az értéket három állomásunkon is - Békéssámsonban, Felcsúton és Tápiószelén - mérték. A budapesti  hőmérsékleti rekord pedig Újpesten állt be 38,0 fokkal. 

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


Megdőlt az országos és a budapesti melegrekord!