2024. szeptember 8. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2024. szeptember 6. 09:36

Újabb éjjeli melegrekordok (2024.09.05.)

Miközben hazánk északi-északkeleti, hidegre érzékeny területein helyenként már 10 fok alá csökkent a levegő hőmérséklete hajnalban, az ország jelentős részén még mindig 20 fok körül alakult a minimum hőmérséklet. A legmelegebb éjszaka ezúttal Tatabánya Dózsakert állomásunkon adódott, ott nem süllyedt 22,9 fok alá a hőmérséklet, amely új napi legmagasabb minimum hőmérsékleti rekord. A korábbi rekorder Pécs Egyetem volt, ahol 2012-ben ezen a napon 21,8 fokos minimum hőmérsékletet mértünk.

Ugyancsak meleg volt még az éjszaka a fővárosban is, Lágymányoson 21,8 fokot regisztráltunk, ez új napi budapesti legmagasabb minimum hőmérsékleti rekord. Az ezt megelőző fővárosi rekordot - 20,8 fokot - szintén Lágymányoson jegyeztük fel 2011-ben.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.