2024. július 16. kedd
Hírek

HungaroMet: 2024. július 11. 11:02

Rekordenyhe hajnal (2024.07.10.)

A szerdai forró nap után estére se tudott felfrissülni a levegő. Július 10-ére virradóra a hegyvidéki és a délnyugati határ menti területek kivételével 20 fok felett alakultak a hajnali minimum értékek.
Fonyódon, illetve Szeged belterület állomásokon pedig csupán 25,3 fokig tudott süllyedni a hőmérő higanyszála, így új napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord született. Az eddigi napi rekordérték a 2011-ben mért 24,4 fok volt, amelyet Pécs Árpádtető mérőállomása rögzített.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.