2024. július 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2024. június 23. 11:33

Rekord előtte, rekord jött vele (2024.06.22.)

Június 22-én megérkezett hazánkba a kánikulát letörő hidegfront, amely az ország déli, illetve keleti területeit érte el a legkésőbb. Itt napközben még sokfelé szökött 30 fok fölé a délutáni csúcshőmérséklet. Derekegyházon 37,7 fokkal tetőzött a hőség, amivel meg is dőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja. A korábbi napi szélsőérték 37,6 fok volt, amelyet 2000-ben Tiszaroffon regisztráltunk.
Az enyhülést hozó hidegfrontot az eső mellett heves záporok és zivatarok is kísérték, utóbbiak felhőszakadással, helyenként jégesővel is társultak. A legtöbb csapadék az északkeleti országrészben hullott, méghozzá olyan sok, hogy a Tokaj állomásunkon mért 121,3 mm-rel új napi csapadékrekord is született. Az eddigi csúcstartó Drégelypalánk volt, 107,5 mm-rel, amelyet 1999-ben rögzített az ottani mérőeszköz.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.