2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. október 3. 11:08

Változóan felhős idő, foltokban köddel

Az előttünk álló hétvégén alapvetően anticiklon alakítja időjárásunkat, azonban a Kárpát-medencétől délnyugatra mediterrán ciklon fejlődik, ez hatással lehet a Dunántúl időjárására.

A hétvége időjárását két légköri képződmény határozza meg. Egyfelől magasnyomás épül ki Közép- és Kelet-Európa felett, amely a Kárpát-medence fölé nyúlik. Ezt alapvetően száraz levegő tölti ki, azonban az alacsony légrétegekben nagy a levegő nedvességtartalma. Ez kedvez az éjszakai köd kialakulásának, ráadásul a magasban nyugat felől melegedés zajlik, ami tovább erősíti ezt a folyamatot.

Másrészről egy frontzóna érkezik nyugat felől, ami nem éri el ugyan hazánkat, de tőlünk délnyugatra egy mediterrán ciklon mélyül ki, és több napig a közelünkben örvénylik majd. Ennek felhőzete benyúlik a Dunántúlra, és ott egy-egy helyen kisebb eső, zápor is kialakulhat belőle. A szombati és vasárnapi napon lehulló 0 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége az 1. ábrán látszik.

Hajnalban fagypont közelében alakul a hőmérséklet, a fagyzugokban viszont -5, -6 fok is előfordulhat. Ugyanakkor a felhősebb nyugati tájakon több helyen kevéssel 0 fok felett marad a minimumhőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű, ami alacsonyabb, mint a sokéves átlag.

A prognózis bizonytalansága abban rejlik, hogy nehéz megmondani az éjszaka képződő ködfoltok feloszlásának időpontját, ami nagyban meghatározza a hőmérséklet alakulását. Ugyanakkor az is bizonytalanságot szül, hogy a közelünkben örvénylő ciklon felhőzete és csapadékzónája mennyire húzódik fel dél felől.


1. ábra

1. ábra
A 48 óra alatt 0 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége