2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. szeptember 19. 12:43

Változékony, hűvös, őszi idő

Az előttünk álló hétvégén folytatódik az átlagosnál néhány fokkal hidegebb, őszi időjárás, de már legfeljebb csak kisebb csapadék fordulhat elő, a szél viszont szombaton ismét többfelé megerősödik.

Nyugat-Európa felett nagykiterjedésű anticiklon hatására általában száraz, nyugodt, csendes, eseménytelen idő ígérkezik. A Kárpát-medencétől keletre eső tájakat ugyanakkor észak felől több alkalommal nedvesebb levegő éri el, valamint több front is átvonul a térségben. Hazánk a két rendszer között helyezkedik majd el a hétvégén; északnyugati, északi áramlással időnként több felhő érkezik fölénk, de az ország nagy részén többórás napsütésre is számíthatunk.

 1. ábra

Pénteken késő délutántól melegfront hatására főként az Észak-Dunántúlon, szombaton pedig érintő hidegfrontból elsősorban keleten fordul elő elszórtan kisebb eső, zápor; ekkor az élénk északnyugati szél főként a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén meg is erősödik (ezt jól szemlélteti az ábrán látható, ECWF modell által a szombat kora délutáni órákra előrejelzett erős széllökések valószínűsége). Nagyobb területre kiterjedő, tartós csapadék a következő napokban nem lesz. A hőmérséklet az időszak során elmarad az ilyenkor megszokott értékektől; a hűvös éjszakákat követően napközben jobbára 16 és 22 fok közé melegszik fel a levegő, azonban vasárnap csupán 15, 19 fok valószínű.

A jelenlegi számítások szerint, nagy bizonytalanság mellett a jövő hét első napjaiban kissé melegszik az idő, a csúcshőmérséklet jellemzően 20 fok körül alakul majd. Számottevő mennyiségű csapadékra továbbra sincs kilátás.