2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. október 10. 11:21

Változékony, enyhe időjárás

A következő napokban egyre enyhébb, időnként nedvesebb levegő áramlik fölénk; több helyen, több alkalommal várható csapadék.

Nyugat-Európa felett markáns, nagy kiterjedésű hidegcsepp örvénylik (1. ábra). Az előttünk álló hétvégén ennek előoldali áramlási rendszerében dél, délnyugat felől enyhe, változó nedvességtartalmú, labilis levegő áramlik térségünk fölé. A nedvesebb, labilisabb levegő kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának, amelyek az ún. nedves szállítószalagok mentén több alkalommal is átvonulhatnak hazánk felett. A 2. ábrán jól kivehető egy ilyen előrejelzett nedves szállítószalag helyzete (kb. 3000 m-es magassági szint relatív nedvességi viszonyai), amely vasárnapra virradóan az ország felett húzódik.

1. ábra 2. ábra
 1. ábra
Nyugat-Európa felett örvénylő hidegcsepp
vasárnapra virradó éjszaka
 2. ábra
Hidegcsepphez kapcsolódó nedves szállítószalag
helyzete vasárnapra virradó éjszaka

A nedvesebb, csapadékosabb idő, valamint az éjszakai gyenge átkeveredés miatt a légkör alsóbb rétege is telítetté válhat, így ekkor kisebb-nagyobb területen köd is képződhet.

Az alapvetően délies áramlásnak köszönhetően enyhe idő ígérkezik, az éjszakák fagymentesek lesznek, és napközben főként a keleti és a déli országrészben 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A legmelegebb szombaton várható, ekkor a csúcshőmérséklet néhol a 25 fokot is elérheti.

Ezt követően, a jelenlegi számítások szerint a jövő héten csökken a hőmérséklet, és elsősorban a hét közepén fordulhat elő ismét egyre többfelé csapadék.