2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. október 23. 06:00

Újabb enyhe éjszaka (2013. október 23.)

Az októberi vénasszonyok nyara folytatódik, ma is megdőlt az eddigi legmagasabb minimumhőmérséklet. Az eddigi rekordot 2002-ben Mázán mérték 16,0 fokot, az új rekord 16,3 fok, melyet Kaposváron, Iklódbördőcén regisztráltunk. Az új rekord 0,3 fokkal magasabb a korábbinál.
Budapesten is megdőlt
az eddigi legmagasabb minimumhőmérséklet, itt eddig 13,8 fokot mértek 1971-ben Budapest belterületen, most az új rekord szintén 16,3 fok, amelyet Budapest Pestszentlőrincen regisztráltak. Ez 2,5 fokkal magasabb az eddiginél.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.