2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. szeptember 20. 09:00

UHI, városi hősziget konferencia

A városi hősziget kialakulását mérséklő intézkedések közös kidolgozására az Országos Meteorológiai Szolgálat, 2013. szeptember 24-én konferenciát szervez önkormányzati döntéshozók, szakmai és civil szervezetek részvételével.

letöltés [pdf: 240 KB]

Napjainkban az egyre növekvő városi lakosságnak számos gazdasági, társadalmi, egészségügyi és környezeti kihívással kell szembenéznie. Ezek egyike az ún. városi hősziget jelenség, melynek lényege, hogy a nagyvárosok belterületén a hőmérséklet magasabb, mint a város peremén vagy a vidéki területeken. A mesterséges beépített környezet és a nagymennyiségű szennyezőanyag-kibocsátás miatt a települések éghajlata eltér a környezetüktől. A városi hősziget összekapcsolódik a klímaváltozással is, mely tovább erősítheti ezt a jelenséget.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat részt vesz az Urban Heat Island (UHI, városi hősziget) elnevezésű nemzetközi projektben, amelynek megvalósulását a Central Europe Programme, a European Regional Development Fund és a Magyar Kormány támogatja. A pályázat futamideje alatt (2011 májusától 2014 áprilisáig) a projekt partnerei (16 intézmény 7 közép-európai országból) összegyűjtik a városi hősziget jelenséghez kapcsolódó eddigi ismereteket, ajánlásokat dolgoznak ki a városi klímaállomások telepítésére és működtetésére. A hősziget enyhítésére megfelelő stratégiákat ajánlanak, hogy ezzel is segítsék az önkormányzatok és egyéb döntéshozók munkáját. A pályázat eredményei úgy hasznosulhatnak, ha folyamatos a kapcsolat és a párbeszéd a városi hősziget témakörrel foglakozó különböző intézmények: egyetemek, környezetvédelmi intézmények, hatóságok, önkormányzatok, meteorológiai intézetek, közegészségügyi intézmények és civil szervezetek között. Ezt a célt szolgálja a 2013. szeptember 24-én az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában tartandó összejövetel. Az egész napos rendezvényen a városi közigazgatásban dolgozó, építésüggyel, területrendezéssel, parkosítással foglakozó szakemberek közreműködésével áttekintik azon hazai és nemzetközi jól bevált gyakorlatokat és technikákat, amelyek a városi hősziget hatás enyhítését szolgálják. A délelőtt folyamán előadások, délután kerek asztal beszélgetés segíti az ismeretek átadását. A konferencia első állomása az eseménysorozatnak.


További információ:

OMSZ központ cím: 1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1.

honlap: www.met.hu/omsz/palyazatok_projektek/uhi/

UHI projectvezető: dr. Baranka Györgyi 

telefon: +36 (1) 346-4881 (munkanapokon 9 és 16 óra között)

e-mail: baranka.gy@met.hu