2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2014. május 14. 15:14

Rendkívül csapadékos és viharos időjárás

Egyre közelebb kerül hozzánk a tegnap kialakult mediterrán ciklon, amiből péntek estig sok helyen a havi átlagos csapadékösszegnek megfelelő mennyiségű csapadék hullik, és az ország jelentős részén viharos széllökések várhatók.

A ciklon középpontjával ma a Balkán-félsziget központi része felett áthaladva fokozatosan Erdély fölé helyeződik, majd Magyarország fölé érkezve csütörtök estétől veszít az erejéből.

Szerdán délkeleten, csütörtökön az ország jelentős részén, pénteken pedig északon és nyugaton várható nagyobb mennyiségű csapadék. A területi eloszlásban nagy a bizonytalanság, ez egyrészt a számítások közötti eltérésekből adódik, másrészt pedig zivatarokhoz vagy beágyazott zivatarokhoz kapcsolódva kisebb területeken a környezetüknél jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat. 

A szél szerdán napközben egyre több helyen viharossá fokozódik, szerda éjszaka és csütörtökön a Dunántúlon és északkeleten 90 km/h feletti széllökések is előfordulnak. A Dunántúl magasabban fekvő részein és a Balatonnál 100 km/h feletti széllökés sem zárható ki.

A várható nagy mennyiségű csapadék és a 90 km/h-t meghaladó viharos széllökés miatt csütörtökre vonatkozóan narancssárga figyelmeztetés van érvényben több megyére. Kérjük, kísérjék figyelemmel a térképes figyelmeztető előrejelzést és riasztást: veszelyjelzes.met.hu.

Természetesen nem csak nálunk kísérik rendkívüli események a ciklon áthaladását. A várható jelentős mennyiségű csapadék és a viharos szél miatt a környező országokban is többfelé adtak ki másodfokú (narancs) vagy harmadfokú (piros) figyelmeztető előrejelzést szerdára és csütörtökre. Amennyiben valaki a következő napokban a környező országokba utazik, mindenképpen tájékozódjon az ott várható időjárásról. Az európai meteorológiai szolgálatok összesített figyelmeztető előrejelzései a következő oldalon érhetők el: www.meteoalarm.eu/.


A ciklon elhelyezkedése és a talaj közeli szél 2014 május 14. szerda 12 órakor


A ciklon számított elhelyezkedése és a talaj közeli szél 2014 május 15. csütörtök 12 órakor


A csapadék becsült területi eloszlása a szerdai számítások alapján;
a tartósan csapadékos periódus szerdán délkelet felől kezdődik, majd
csütörtökön az ország nagy részére átterjed, pénteken pedig nyugaton és északon lesz jellemző


Szerdától péntekig várható maximális széllökések és jellemző szélirány,
a legerősebb széllökések csütörtökön várhatóak