2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. október 30. 12:07

Október 31-én befejeződik a szezonális tavi viharjelzés

Október 31-én befejeződik a szezonális vihar-előrejelző és viharjelző szolgáltatás a Balatonon a Velencei-tavon és a Tisza-tónál. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló, a 10/2010. (III. 31.) IRM rendelettel módosított 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet alapján április 1-től október 31-ig a balatoni és a velencei-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar - előrejelző szolgálatot üzemeltet.

letöltés [pdf: 496 KB]

A viharjelzést és a riasztást a lakosság és az üdülőközönség részére a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosította. Az üzemeltetési feladatokat a BM OKF megbízása alapján a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) látta el. A Balatonon jelenleg 31 viharjelző állomás és további 15 mobil veszélyre figyelmeztető készülék, a Velencei-tavon 3, a Tisza-tavon 5, míg a Fertő-tó hazai szakaszán egy viharjelző állomás gondoskodik az állampolgárok biztonságáról.

Az időjárási tájékoztatások, előrejelzések és viharjelzések a közszolgálati rádió, valamint az Internet (www.met.hu) közvetítésével kerültek nyilvánosságra. Részletes tájékoztatást a 06 90-603-423, elő- és utószezonban éjjel a 06 90-603-421 emeltdíjas telefonszámokon lehetett szerezni.

A viharjelzések és a balatoni időjárási előrejelzések az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriumában készültek és operatív módon jutottak el a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysághoz, a Vízimentők Balatoni Szakszolgálatához és további megrendelőkhöz, így például a Balatoni Hajózási Részvénytársasághoz. A nagyobb vitorlásversenyek, illetve tömegrendezvények meteorológiai biztosítása ugyancsak az Obszervatóriumból történt.

További részletek olvashatók a letölthető Sajtokozlemeny-Balatoni_szezonzaro-2013.pdf dokumentumban.


Kapcsolódó cikkek és kisfilm: