2024. július 7. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2012. június 7. 15:34

Medárd záport, zivatart hoz

A népi megfigyelés szerint, ha Medárdkor esik, akkor azt követően 40 napig esős idő várható. De milyen lesz az időjárás az idei év Medárd napját (június 8.) követő napokban?

Medárd napján az idén még csak az ország északnyugati és északkeleti részén várható helyenként zápor, zivatar, de azt követő napokban már igazi medárd jellegű időjárásra számíthatunk. Nyugat, délnyugat felől több hullámban ugyanis nedves, labilis levegő áramlik a Kárpát-medence fölé.

Az előttünk álló hétvégén többfelé és több alkalommal várható ismétlődő zápor, zivatar. Egy-egy hevesebb zivatargócban felhőszakadás, jégeső, illetve viharos szél is előfordulhat. A Középtávú Időjárás előrejelzések Európai Központja (ECMWF) által készített előrejelzés adataiból rajzolt, ún. fáklya-diagram jól szemlélteti az előttünk álló 10 nap időjárási helyzetét.

Látható, hogy kezdetben még többnyire száraz, egyre melegebb idő valószínű, majd szombaton és vasárnap a meleg idő mellett jelentősen megnő a csapadék valószínűsége. A jövő hét elején átmenetileg kissé szárazabb és hűvösebb levegő áramlik fölénk, így kevesebb helyen kell csapadékra számítani. Az ezt követő időszak még meglehetősen bizonytalan, ugyanakkor szerdán egy másodlagos csapadék-maximum is körvonalazódik, így ekkor átmenetileg ismét több helyen kell záporra, zivatarra számítani.

A Medárddal kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy Magyarországon a június hónap az év legcsapadékosabb időszaka- tehát a sokéves meteorológiai megfigyelések alapján bizonyos mértékig elfogadható a népi megfigyelés helyessége.

Népi időjárási szabályok statisztikai vizsgálata kimutatta, hogy 60 év (1901–1960) júniusainak csapadékadatait (4 adatsorra) vizsgálva, körülbelül 20 esetben volt csapadékos június 8-a körül az időjárás, melyeket 14–16 esetben követett tartósan csapadékos 40 nap. Ezek szerint, mivel az estek 64–78%-ban beigazolódott a feltételezés (1.táblázat), mondható, hogy helytálló a Medárd napra vonatkozó népi megfigyelés.

1.táblázat:Medárd környéki nagy csapadékok vizsgálata

  Állomás

Mosonmagyaróvár

Budapest

Szeged

Debrecen

  Medárd*

18

22

23

22

  Medárdot követő 40 nap**

14

14

15

16

  Beválás

78%

64%

70%

75%

* június 4-12 közötti 5 napos időszakban a csapadékösszeg meghaladta a 22 mm-es 60 évi átlagot

** a * teljesülése esetén az azt követő 40 nap csapadékösszege meghaladta a 87 mm-es sokévi átlagot

 

Irodalom

  • Salamon Lászlóné, 1984: Népi időjárási szabályok statisztikai vizsgálata. Légkör 29(4), 26-29.