2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2012. október 19. 20:42

Hosszú hétvége rendkívüli időjárás nélkül

A következő négy nap során biztosra vehető, hogy csapadékos, szeles idő nem várható hazánkban. Ami bizonytalan az a felhőzet és napsütés aránya, és ezzel összefüggésben az, hogy napközben milyen magasra emelkedik a hőmérséklet.

Időjárásunkat a hosszú hétvége alatt alapvetően anticiklonális hatások alakítják, a változékonyságot (csapadékot, erős szelet) okozó légköri frontok elkerülik térségünket, az ország nagy részén a vénasszonyok nyarának megfelelő időjárásra számíthatunk. Kezdetben (szombat, vasárnap) a párásság, ködfoltok megszűnése után az ország legnagyobb részén a napsütés lesz a jellemző, és a hőmérséklet csúcsértéke többfelé meghaladhatja a 20 fokot. Hétfőn, kedden azonban már több helyen – elsősorban a Dunántúl nyugati felén és az Északi-középhegység térségében - tartósabban megmaradhat az éjszaka képződő köd, illetve a földfelszín közelében kialakuló vékony rétegfelhő, és ebből helyenként jelentéktelen ködszitálás is előfordulhat, ezeken a tájakon viszont gyengébb lesz a nappali felmelegedés. A korábbi napokhoz képest alacsonyabb hőmérsékletre lehet számítani a délutáni órákban, már egyre inkább csak alulról közelítjük a 20 fokot, a tartósan ködös, felhős helyeken pedig mindössze kevéssel 10 fok fölötti hőmérséklet valószínű.

Az előrejelzés bizonytalanságáról a valószínűségi előrejelzés ad információt: met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/