2024. szeptember 8. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2024. szeptember 5. 09:14

Hőmérsékleti rekordok (2024.09.04.)

2024. szeptember 4-én is tovább folytatódott a kánikula. Baja Csillagvizsgáló állomásunkon 36,2 fokig emelkedett a hőmérséklet, mely új legmagasabb napi maximum hőmérséklet, országos rekord. Budapest Újpesten 35,5 fokig melegedett fel a levegő, mely új legmagasabb napi maximum hőmérséklet, fővárosi rekord. A korábbi országos és egyben fővárosi rekord 34,1 fok volt, melyet 1948-ban, Budapest Budatétényben regisztráltunk.

Pécs Árpádtetőn csak 22,8 fokig csökkent a hőmérséklet, mellyel új legmagasabb napi minimum hőmérséklet, országos rekord született. A korábbi rekord 21,4 fok volt, melyet 2009-ben, Szeged belterület állomásunkon mértünk. Budapest János-hegyen csak 22 fokig hűlt le a levegő, így megdőlt a legmagasabb napi minimum hőmérséklet, fővárosi rekord. A korábbi rekord 20,5 fok volt, melyet 2012-ben, Budapest Lágymányos állomásunkon mértünk.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.