2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. február 14. 14:57

Holle Anyó túlórázik – hókáosz a Nyugat-Dunántúlon

A 2013. január 16-19-i nagy havazás és hófúvás után ismét komoly gondokat okoz Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékben a tél. Annak ellenére mondhatjuk ezt, hogy a januári havazáshoz képest csak fele mennyiségű hó esett. Közben az ország keleti részén tavaszias időjárás uralkodott, a hőmérsékletek a Tiszántúlon a 10 fokot is meghaladták.

Az előrejelzéseknek megfelelően, a havazás hétfő estétől egészen csütörtök délig tartott Sopronban, csupán néhány órás megszakítások voltak. Ennek ellenére a hétfőn reggel mért 3 cm-es hóvastagság csütörtök délre csak 15 cm-ig hízott, bőven elmaradt tehát a januárban mért 37 cm-es értéktől. A térségben máshol sem hullott kiemelkedő mennyiségű hó: egyedül az Őrségben, a Soproni-hegységben, a Bakonyban illetve a Mosoni-síkságon haladja meg a hótakaró vastagsága a 20 cm-t.

Hóvastagság térkép


Hétfőn és kedden nem is okozott különösebb gondot a lehullott hó, hiszen a szél még mérsékelt maradt. Szerdán a havazás mellé erős, időnként viharos szél is társult, így azonnal hótorlaszokat emelt az említett megyékben. Sopronban szerdán hajnali 1 órától csütörtök 11 óráig, azaz 34 órán át figyeltünk meg hófúvást! Elsősorban Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén, a csornai, soproni és kapuvári járásokban, Vas megyében a kőszegi, szombathelyi, csepregi és sárvári kistérségekben vált kritikussá a helyzet. A folyamatos hófúvás megtette a hatását, csütörtök reggelre elzárt településről nincs jelentés, de Győr-Moson-Sopron megyében 35 útszakasz járhatatlan, a Győrt és Sopront összekötő 85-ös főút csak nehezen járható. Vas megyében 19, Veszprém megyében 6, Zala megyében 9 út került lezárásra.

1. ábra


A legerősebb széllökések és a hósűrűség adatai is jelzik, hogy a könnyű, laza szerkezetű porhó kiváló hótorlasz építő anyag.

Állomás

Legerősebb széllökés 13-án
[m/s]

Hósűrűség 14-én 7 órakor
[kg/m3]

Sopron

19,0

100

Kapuvár

17,0

-

Szombathely

20,5

80


Csütörtökön kora délután a hőmérséklet már átlépte a 0 fokos határt, így a hó felszíne olvadni kezdett, tapadóvá vált, a szél is jelentősen mérséklődött így a hófúvás lassan mindenütt megszűnt.

Bár a nyugati országrészben közel telített a talaj felső rétegének nedvességtartalma, bizonyára a most leesett hó is jól fog hasznosulni a mélyebb rétegben jelentkező, még tavalyról maradt hiánynak a feltöltésére.

Az idei telet már most összegezve elmondhatjuk, hogy kiemelkedően csapadékos, havas, sokak számára emlékezetes télben volt részünk a Nyugat-Dunántúlon. Kétszer is próbára tette a térséget a hófúvás ereje, és már októberben leesett az első, megmaradó hó.

2. ábra