2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2012. augusztus 21. 12:28

Hőhullám Európában, történelmi melegrekord Csehországban

Az elmúlt néhány napban rekkenő hőség alakult ki Európa középső és nyugati területein. Nem egy helyen a hőmérséklet meghaladta a 40 fokot; augusztus 20-án megdőlt a Csehországban valaha mért legmagasabb hőmérséklet: Prága egyik délnyugati kerületében, Dobřichovice-ben 40,4 fokot jegyeztek fel, ami két tizedfokkal magasabb az 1983-ban regisztrált korábbi abszolút csúcsnál. Magyarországon, hétfőn egy hidegfront hatására mindenütt jelentősen mérséklődik a meleg.

A hőhullám augusztus 17-én kezdődött a kontinens nyugati részén. Egy anticiklon nyugati peremén észak-afrikai eredetű forró levegő árasztotta el előbb Spanyolországot, majd Franciaországot (1. ábra), majd pedig Németország nagy részét és Csehországot. Augusztus 20-án a forró levegő súlypontja már Közép-Európa felett tartózkodott, ami ma hajnalra már nagyon megközelített Magyarország északnyugati hat árait (2. ábra).

1. ábra

1. ábra
A 850 hPa-os légköri szint (kb. 1500 m magasságban) hőmérsékleti elrendeződése Európában augusztus 19-én
helyi idő szerint 2 órakor (0 UTC). Ekkor még a kontinens nyugati részein volt extrém meleg idő.


Franciaország legnagyobb részén 18-án mérték a nyári szezon legmagasabb hőmérsékleteit, a Párizstól kb. 200 km-re délre fekvő Châteauroux-ban hajszálpontosan 40 fokig emelkedett a hőmérséklet. Vasárnap (augusztus 19.) Németország nyugati részein volt extrém forróság, a Rajna mentén fekvő Ardenach-ban 38,4 fokot jegyeztek fel, míg hétfőn a meleg súlypontja keletebbre húzódott, így a Berlintől délre fekvő Holzdorfban regisztrálták a német országos csúcsot 38,7 fokkal. Azonban a Közép-Európa legmelegebb értékét  nem is itt, hanem Prága környékén jegyezték fel a már említett 40,4 fokkal.

2. ábra

2. ábra
A 850 hPa-os légköri szint (kb. 1500 m magasságban) hőmérsékleti elrendeződése Európában augusztus 21-én
helyi idő szerint 2 órakor (0 UTC). Közép-Európát is elérte az augusztus végi hőhullám.


Mi várható Magyarországon a következő napokban?

Hazánkban is rekkenő hőségre számíthatunk, a kánikula pedig augusztus 26-án, vasárnapi nappal ér véget. Ugyan az északi határainkat súrolják addig gyenge hidegfrontok, de ezek csak átmeneti felfrissülést hoznak abba a térségbe, az ország déli részein vasárnapig jellemzően 35 foknál melegebb idő valószínű, a legmelegebb szerdán és szombaton lesz, amikor is 38 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet csúcsértéke. 

Hétfőre egy hidegfront hatására mindenütt jelentősen mérséklődik a meleg.

(TT)