2024. július 7. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2012. május 11. 11:36

Hideget hoznak a fagyosszentek

Már napok óta látszik, hogy az előttünk álló hétvégén egy északnyugat felől érkező markáns hidegfront - sokfelé viharossá fokozódó széllel - erőteljes lehűlést hoz. Így elmondhatjuk, hogy az időjárás most megfelel a népi szabálynak, hiszen épp a fagyosszentek – Pongrác, Szervác, Bonifác – napjai következnek.

Szombaton erőteljes, jelentős hőmérsékleti kontraszttal jellemezhető hidegfront éri el hazánkat, de előtte még 25 fok fölé melegszik fel a levegő (1. ábra). A front kora este érkezik a középső, késő este pedig a délkeleti megyék fölé. A front átvonulását néhány óra alatt igen erős (10-15°C) hőmérséklet-csökkenés, és további veszélyes időjárási jelenség kíséri. A szél északi, északnyugati irányból viharossá fokozódik. A legerősebb széllökések a Dunántúlon többfelé meghaladhatják a 90 km/h-t, de helyenként elérhetik akár a 100 km/h-t is (2. ábra). Az ország más részein a 70-90 km/h közötti lökések lesznek jellemzőek, de késő estétől északkeleten is előfordulhat 90 km/h-t meghaladó szélsebesség. A Dunántúlon délutántól szórványosan, a középső országrészben kora estétől többfelé alakulhat ki zivatar, néhol jégeső is előfordulhat, a Tiszántúlon estig még nem valószínű csapadék (3. ábra).

 1. ábra

1. ábra
A 2 m-s hőmérséklet eloszlása 2012. május 12-én 14 órakor az ECMWF modell alapján

2. ábra

2. ábra
A szél eloszlása 2012. május 12-én 23 órakor az ECMWF modell alapján

3. ábra

3. ábra
A várható csapadék 2012. május 13-án éjszaka 2 órakor az ECMWF modell alapján


Vasárnap már mindenütt jóval hidegebb várható, van ahol szombathoz képest a délutáni órákban több mint 15 fokkal lesz alacsonyabb a hőmérsékletet (4. ábra), ugyanakkor már gyengül a szél ereje. A jövő hét első napjaiban hűvösek lesznek az éjszakák, és napközben is elmarad a hőmérséklet a sokévi átlagtól.

 4. ábra

4. ábra
A 2 m-s hőmérséklet eloszlása 2012. május 13-án 14 órakor az ECMWF modell alapján


A folyamatosan frissített Előrejelzés oldalon további, részletes információ található az időjárási kilátásokról.