2024. július 7. vasárnap
Hírek

HungaroMet: 2012. április 4. 14:00

Hideget hoz a nyuszi…

A hétvégére ismét jelentősen átalakul időjárásunk. A hét közepén sokfelé 20 fok feletti meleget hozó délnyugati áramlást vasárnaptól északi áramlás váltja fel, amelynek hatására a húsvéti ünnepekre közel 10 fokkal esik vissza a hőmérséklet.

A jelenlegi időjárási helyzetet egy nyugat-európai ciklon alakítja, amelynek áramlási rendszerében enyhe, és egyre nedvesebb levegő érkezik térségünk fölé (1. ábra).

1. ábra

Az április 4-én 14 óra körüli hőmérsékleteket a 2. ábra mutatja, amelyen jól látható, hogy az ilyenkor szokásos 15, 16 fok helyett az ország legnagyobb részén 20 fok feletti hőmérsékletet mérnek.

2. ábra

Az úgy nevezett „fáklya” diagram szerint (3. ábra) a változás jelentős. Biztosnak tűnik, hogy jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Sok futtatás ad csapadékot is, amely viszont jó hír, mert talán enyhítheti az országszerte károkat okozó szárazságot.

3. ábra

A hideg beáramlást az április 8-ra előrejelzett térkép (4. ábra) is jól mutatja. Az 1. ábrán még tőlünk északra elhelyezkedő fagypont alatti hideg levegő 1500 m körüli magasságban vasárnapra már eléri hazánkat, és ez a talaj közelében is érezteti hatását. Közel 10 fokkal gyengül a nappali felmelegedés, és az sem kizárt, hogy a húsvéti ünnepek alatt elsősorban a magasabban fekvő helyeken havas eső, hózápor is kialakul.

4. ábra

 

A folyamatosan frissített Előrejelzés oldalon további, részletes információ található az időjárási kilátásokról.