2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. május 30. 15:59

Hétvégi kilátások

Az elmúlt napok során az átlagosnál hűvösebb idő volt a jellemző hazánkban. Ebből a szempontból az előttünk álló hétvégén sem várható lényeges változás, marad a május végén, június elején megszokotthoz képest hűvös idő.

Időjárásunkat a mostani napokban alapvetően ciklonális hatások alakítják. A magasban változó, gyakran nedves, az átlagosnál hűvösebb levegő áramlott, illetve áramlik térségünk fölé. Ez utóbbi hatását szemlélteti az 1. ábra, amely a korábbi 5 nap középhőmérsékletét és annak sokévi átlagtól való eltérését mutatja. Ezek az alacsony értékek megnyilvánultak a lakások hőmérsékletében is, így voltak, akik be is fűtöttek.

A hétvégén is hűvös levegő alakítja időjárásunkat. A 2. ábrán többek közt az 1400 m körüli hőmérsékleti viszonyok láthatók. A térségünk fölött leolvasható 6 fok körüli érték kb. 6-7 fokkal marad el az ilyenkor megszokottól. A magasban (3000 m körül) ugyanakkor viszonylag magas a levegő nedvesség tartalma is (3. ábra).

Az illusztrációként bemutatott térképek is azt sejtetik, hogy változékony, az átlagosnál hűvösebb időre van kilátás az előttünk álló hétvégén.  Általában sok lesz fölöttünk a felhő, az ország nagy részén csak kevés napsütés valószínű. Ismétlődően, több alkalommal, több helyen várható eső, zápor, helyenként zivatar kíséretében. A mai naphoz (csütörtök) képest a csapadék mennyisége már kevesebb lesz, de pénteken még lokálisan elérheti a 20 mm-t, szombaton, vasárnap pedig a 10 mm-t. Pénteken napközben a nyugati határ mentén meglehetősen hűvös idő várható, a hőmérséklet csúcsértéke 15 fok alatt maradhat, ugyanakkor az északkeleti tájakon, ahol nagyobb a napsütés és kisebb a csapadék esélye kevéssel 20 fok fölé melegedhet a levegő. A hét utolsó két napján jellemzően 17-22 fok közötti hőmérsékleti maximum valószínű, továbbra is a keleti tájakon várható a magasabb érték, de ezek is elmaradnak a sokévi átlagtól.

A további napokra vonatkozó számítógépes adatok sem jeleznek gyors melegedést, amit a Budapestre vonatkozó fáklya diagram szemléltet (4. ábra). A magasban bekövetkező lassú melegedéshez hasonló folyamat zajlik majd a talaj közelében is. A naponként frissülő előrejelzések segítségével nyomon lehet követni az eseményeket.

1/a. ábra 1/b. ábra

1. ábra
A 2013. május 29-et megelőző 5 nap középhőmérséklete és annak sokévi átlagtól való eltérése

2. ábra

2. ábra
2013. június 2. éjszaka hőmérsékleti viszonyai 1400 m körüli magasságban

 3. ábra

3. ábra
2013. június 2. éjszaka nedvességi viszonyai 3000 m körüli magasságban

 4. ábra

4. ábra
Budapestre vonatkozó fáklya diagram