2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. január 21. 14:15

Évszakos különbségek hazánkban

Míg Magyarország déli és keleti területein élők kellemes tavaszi enyheséget élvezhetnek hétfőn délután, az ország északnyugati vidékein, valamint az Északi-középhegység völgyeiben a tél az uralkodó.

A hétvégén kezdődött enyhülés ugyan országunk hóborította részein is éreztette hatását és a korábban kialakult hóréteg olvad, azonban hófelszín továbbra is kifejti hűtő hatását.

1. ábra

 

Több helyen erősen párás, ködös a levegő, és mindössze +1, +2  fokot mutatnak a hőmérők. Az Országos Meteorológiai Szolgálat balatongyöröki égképén is jól látszik a sűrű köd.

 2


Ugyanakkor a Barcs-Kalocsa-Balmazújváros-Fehérgyarmat vonal mentén egy éles törésvonal látszódik a hőmérsékletekben, ugyanis ettől a területtől délre szinte mindenütt 10 foknál enyhébb az idő. Ráadásul a Tiszántúl keleti, napsütötte részein a hőmérséklet nem egy helyen elérte a +14, +15 fokot is, ami alig másfél fokkal marad el az erre a napra vonatkozó melegrekordtól (16,5 fok, 1993 Szentgotthárd-Farkasfa). Az eddig beérkezett adatok alapján a körösszakáli meteorológiai mérőautomata regisztrálta a legmagasabb hőmérsékletet, +15,1 fokot.

Az Alföld déli, délkeleti részein még vasárnapról hétfőre virradó éjszaka is több fokot emelkedett a hőmérséklet: Szegeden vasárnap kora este még mindössze +5 fokot jelentett a meteorológiai állomás, hétfőn reggel 7 órakor már +9 fokot mutatott a hőmérő, a hőmérséklet emelkedése pedig egészen kora délutánig folytatódott.  

A januári tavasz területe szinte teljes egészében egybeesik az időjárás-előrejelző modellek által várt szelesebb országrésszel, ahol a légáramlás iránya délire váltott.

 3. ábra


A januári tavasz azonban tiszavirág életű lesz, ugyanis estétől ismét egyre hidegebb levegő áramlik országunk fölé. Kedd délután már a Dunántúlon nagy területen 0 fok körül, vagy kevéssel ez alatt alakul a délutáni  hőmérséklet, emellett az ország keleti részein is jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A modell előrejelzések alapján a Hajdúságban kedden kora délután még elérheti a hőmérséklet a +6, +7 fokot.

4. ábra


A lehűléssel együtt csapadék is érkezik, ami mind több helyen hó formájában hullik le az ország területére.

A részletes havazásra, illetve hófúvásra vonatkozó előrejelzés a Riasztás, a hosszabb távú prognózis pedig az Előrejelzés oldalon látható.