2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. szeptember 26. 12:10

Északkeleten több, másutt kevesebb napsütés

Az előttünk álló hétvégén ismét hidegebb levegő határozza meg időjárásunkat, jelentősebb csapadék azonban csak az időszak végén lehet a délnyugati országrészben.

 1. ábra

A kontinens északi tájai fölött, Skandinávia térségében a hétvégén nagy kiterjedésű, stabil anticiklon épül ki. Ennek peremén a Kelet-európai-síkságra észak felől több hullámban továbbra is hideg levegő érkezik. Ez a légtömeg hatással lesz hazánk időjárására is, különösen az északkeleti területekre. Ott a magasnyomás szárazabb levegője hatására többnyire napos, csapadékmentes, eseménytelen, őszi időre számíthatunk; a hideg éjszakákat követően napközben is csak 15 fok körül alakul majd a csúcshőmérséklet. Ugyanakkor a magasban, kiemelten a délnyugati területek fölé kissé melegebb, vasárnaptól nedvesebb levegő áramlik, ezért ott több lesz a felhő. Az ábra jól szemlélteti a helyzetben rejlő bizonytalanságot. A délnyugati országrész fölé érkező hullámzó frontrendszer hatására ott egyre több helyen eredhet el az eső, ezzel szemben – a jelenlegi számítások szerint – északkelet felé haladva gyorsan csökken a csapadék esélye, amely arra utal, hogy ez a frontrendszer az említett stabil anticiklon miatt nem tud tovább északkelet felé helyeződni, a leszálló légmozgások útját állják a terjedésének.

Hétfőn és kedden a nyugati és a déli országrészben még várható további eső, záporeső, szerdán azonban előreláthatóan már oda is szárazabb levegő áramlik észak, északkelet felől.