2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. október 29. 08:00

Elhunyt Pődör János kollégánk

Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy kedves munkatársunk, a Soproni Meteorológiai Állomás megalapítója, az észlelőhálózat  doyenje, Pődör János életének 86. évében, 2013. október 27-én eltávozott közülünk.
A gyászszertartás 2013. november 2-án, szombaton 14 órakor lesz Répcelakon.

Pődör János 1928. február 22-én született a Vas megyei Csánig községben. Az elemi iskolát helyben járta ki, majd Szombathelyen tanult. 1955–1960 között szintén Szombathelyen végezte a Mezőgazdasági Technikumot, majd 1961-től a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskolára iratkozott be, ahol 1967-ben kapott agrármérnöki diplomát.

A meteorológiával szombathelyi évei alatt került kapcsolatba, tagja lett az Aero Szövetségnek. 1950-ben sorozása után a Légierőhöz hívták be, itt kapott időjelző kiképzést. Időjelzőként szolgált Szentkirályszabadján és Kecskeméten. Leszerelése után, 1953-ban felvették a Szombathelyi Meteorológiai Állomásra, mely akkor reptéri állomásként működött. Kézenfekvő volt számára a szombathelyi állás, hiszen szülőfalujához közel dolgozhatott. 1956-ban ideiglenesen Zalaegerszegre helyezték, majd Hille Alfréd közreműködésével a Soproni Meteorológiai Állomásra kerül. 1956. október 13-án lép a soproni kötelékbe, és 5 nappal később átvette a meteorológiai állomás vezetését, ahonnét 1988. december 31-én, 32 év után vonult nyugdíjba.

Az eltöltött 32 év alatt kiváló munkát végzett az állomáson, a soproni meteorológia elmúlt 30 évének egyik kiemelkedő alakjaként emlékezhetünk rá. Mikor az állomásra került, a szolgálat még az egyetem területén működött. Már az 50-es években felmerült, hogy új, önálló állomásra van szükség. Pődör János áldozatos és kitartó munkájának köszönhetően a Kurucdombon lévő csonka, akkor még romos szélmalom lett az észlelőszolgálat új otthona. Egy romos épületbe kellett a kor kihívásainak megfelelő, új meteorológiai állomást megálmodni és mindezt, nem kis nehézségek árán létrehozni. A kurucdombi állomáson a szolgálat 1974. április 25-én indult meg, mely azóta is itt működik. Az állomás vezetése mellett matematikát oktatott, ebből is adódik, hogy precíz, pontos ember volt. Vezetése alatt éghajlati feldolgozások készültek, az állomás jó kapcsolatot alakított ki a társszervezetekkel, sok neves belföldi és külföldi személy megfordult az állomáson, melyről a mai napig vezetett vendégkönyv is tanúskodik. 1977-ben D.A. Davies, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára és kísérete is meglátogatta a meteorológiai állomást. 1987-ben megírta a soproni meteorológiai megfigyelések történetét. 1988-as nyugdíjazása után is figyelemmel kísérte az állomás munkáját, nagyon elszomorította az OMSZ döntése, mely értelmében 2000–2007. között az állomás nem működött. Az észlelőszolgálat 2007-es újraindulása után is többször látogatást tett a kurucdombi épületben, a kétévenkénti nyugdíjas találkozókon nagy örömmel vett részt, legutóbb 2011-ben.

A legutóbbi találkozón, így zárta sorait az eseménynaplóban: „Itt jártam az állomáson, a régi kollégákkal nosztalgiáztunk az elmúlt időkről. Közel 40 évig dolgoztam a szolgálatnál. Jót beszélgettünk az új kollégákkal, szép, hogy nem felejtik el a régieket és az elmúlt időket.”

János bátyánk! Nem felejtünk el, szellemed és munkád itt marad közöttünk!

A Soproni Meteorológiai Állomás észlelői