2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. február 26. 10:45

Csapadékos hétvége – az előrejelzés szerint

A korábbi előrejelzéseknek megfelelően csapadékosnak bizonyult az elmúlt hét vége, az ország közel harmadán a sokévi februári átlagot közelítette a lehulló eső, hó mennyisége.

A múlt héten már jól látszott, hogy az újabb mediterrán ciklonok bőséges csapadékot hoznak, ami be is következett. Az 1. ábra mutatja, hogy a hétfőt megelőző 5 nap során mennyi csapadék hullott hazánkban. Az ország északnyugati, északi harmadán 20-40 mm közötti érték volt a jellemző. Ha ezt összevetjük a februári csapadékösszeg 32 mm körüli országos átlagával, akkor megállapíthatjuk, hogy az említett térségben helyenként a havi átlagot meghaladó mennyiségű csapadék hullott le 5 nap során. Kelet, délkelet felé haladva már kevesebb eső áztatta a földeket, a Tiszántúl északi részén mindössze 1-5 mm-t mértek. A csapadék az ország nagy részén eső formájában hullott, nyugaton, északon azonban havazott is, a hó mennyisége a nyugati határszélen volt a legtöbb, Sopron környékén (2. ábra) például 40 cm-t meghaladó friss havat mértek.

 1. ábra

1. ábra
Csapadékösszeg 2013. február 20-24. között

 2. ábra

2. ábra
Sopron a havazás kezdetén (fotó: Kiss Márton)


Az elmúlt időszak csapadékos időjárásának hatása a talajnedvesség alakulásában is jól nyomon követhető. A 3. ábrán látható, hogy a felső 20 cm-es talajréteg az ország nagy részén már telítetté vált. Megállapíthatjuk, hogy a talaj vízkészlete szempontjából a mezőgazdaság jobb kilátásokkal vághat neki az idei évnek, mint 2012-ben.

 

 3. ábra

3. ábra
Talajnedvesség (0-20 cm) 2013. február 24-én


A következő 10 nap során már nem a mediterrán ciklonok lesznek meghatározói hazánk időjárásának, ezért a korábbi időszakhoz képest szárazabbra fordul az idő. Ez látható a 4. ábrán, illetve erről olvashatunk a frissülő szöveges előrejelzésekben is.

 4. ábra

4. ábra
Budapestre vonatkozó fáklyadiagram a következő 10 napra