2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2013. január 27. 15:54

Budapesti radar felújítás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti radarállomásának felújítása, két éves előkészítést követően, 2013. január 16-án kezdődött el, s várhatóan február 4-ig tart. A budapesti radarleállás az országos kompozit képen látható csapadékmezőre is hatással van, azaz csak a magasabbra nyúló felhők látszanak az ország középső tájain.

A budapesti radar tervezett élettartamának felénél jár. A telepítés óta eltelt közel 13 év alatt a radarmeteorológiában nagyszámú műszaki újítás jutott el a kereskedelmi forgalomig. Az üzembe állításkor még modern műszaki megoldásnak számító analóg vevőberendezést és a hozzá tartozó jelfeldolgozó egységet felváltották a digitális vevők illetve bonyolultabb a számításokat végző fejlettebb jelfeldolgozó radarprocesszorok. A 2003 illetve 2004-ben telepített vidéki radarok már magasabb műszaki színvonalat képviselnek, ami felveti az egységes radarhálózat kiépítésének szükségességét. A felújításból adódóan új alkatrészek beszerelésével csökkenthetjük az amortizációból származó meghibásodásokat is.

Mindezek ismeretében döntöttünk a budapesti radar műszaki modernizációja mellett. Szűkös anyagi lehetőségeink ellenére az elmúlt két év folyamán a felújításhoz szükséges anyagi fedezetet is sikerült megteremteni.

A felújítás után a radar üzembiztonsága, mérési pontossága jelentősen javul, a felhasználók kiszolgálása is magasabb műszaki színvonalra emelkedik.

A budapesti radarleállás az országos kompozit képen látható csapadékmezőre is hatással van. A csapadék zónák függőleges irányú kiterjedése tág határok között mozoghat, térben és időben változatosan alakulhat. Ennek megfelelően, a vidéki radarok - a budapesti mérés hiányában - a középső országrészben kialakuló csapadékzónák közül csak a magasra nyúló felhőket tudják érzékelni, az alacsonyakat azonban nem.


1. ábra


Kapcsolódó oldalak: