2024. szeptember 5. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2024. szeptember 4. 12:30

A második legmelegebb augusztus 1901 óta

Az előzetes adatok alapján az idei nyár többi hónapjához hasonlóan 2024 augusztusa is sokkal melegebb volt az ilyenkor megszokottnál. Június az ötödik, július az első, augusztus a második legmelegebb hónap lett 1901 óta. Az augusztusi középhőmérséklet országos átlaga 24,53 °C, ami megegyezik az idei júliusi középhőmérséklettel, és mindössze 0,01 fokkal marad el az 1901 óta legmelegebb hónap, az 1992. évi augusztus mögött. Részletes elemzéssel hamarosan jelentkezünk.

Az augusztusi középhőmérsékleteket bemutató 1. ábrán jól látható, hogy bár az elmúlt 10 évben túlsúlyban voltak az átlagosnál melegebb évek, az idei év ezek közül is kiemelkedik, nagyon szélsőséges, több mint egy fokkal melegebb a második legmelegebb, 2022-es augusztusnál.

 1. ábra

1. ábra
Az augusztusi középhőmérséklet országos átlagai (°C) az elmúlt 30 év átlagához viszonyítva


Az országos átlagok mellett a területi különbségeket szemlélteti a 2. és 3. ábra. A legmelegebbet az Alföld déli részein, a leghűvösebbet magasabban fekvő területeinken mértük. Az átlagtól vett különbség Pécs környékén volt a legnagyobb, és az északkeleti országrészben a legkisebb.

 2. ábra

2. ábra
A 2024. augusztusi középhőmérséklet (°C) térbeli változása

 3. ábra

3. ábra
A 2024. augusztusi középhőmérséklet eltérése a sokévi átlagtól

 4. ábra

4. ábra
Az augusztusi napi középhőmérsékletek országos átlagai (°C)
2024-ben és az elmúlt 30 év átlagában


A 4. ábrán a napi középhőmérsékletek alakulását mutatjuk be. Július végén egy anticiklon hatása alatt volt térségünk, majd augusztus első napján egy peremhullám, később pedig egy sekély ciklon és annak gyengülő hidegfrontja húzódott fölénk. Ennek következtében a hónap első hetében gyakran alakultak ki záporok, zivatarok, és a napi középhőmérséklet 2-3 fokkal az 1994–2023-as átlag alatt alakult. Augusztus 7-én átmenetileg anticiklon alakította időjárásunkat, majd nyugat felől egy hidegfront érkezett, ami csupán a Dunántúl északnyugati részén okozott csapadékhullást, és jelentős lehűlés sem követte. 13-ig a napi átlaghőmérséklet napról-napra növekedett, majd a hónap legmelegebb napjain 27,5 fok közelében stagnált, és csak 16-a után kezdett lassú csökkenésbe. Augusztus 17-től forró, nedves szubtrópusi eredetű légtömegek töltötték ki a Kárpát-medencét, ami a csapadékhajlam megnövekedéséhez vezetett, így augusztus harmadik hetében sokfelé adódtak záporok, zivatarok. Intenzív zivatarcellák is kialakultak, felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel, 30-40 mm közötti napi csapadékmaximumokkal. Augusztus 21-én egy hidegfront hozott átmeneti felfrissülést, 23-ára a napi középhőmérséklet az 1994–2023-as átlag közelébe süllyedt. Ettől kezdve fokozatosan visszamelegedett az idő, többnyire anticiklonális hatás alatt állt térségünk, ezért száraz napok következtek. Augusztus 27-én egy sekély ciklon hatására nedves, labilis légtömegek érkeztek térségünkbe, a Duna vonalában jelentős mennyiségű csapadék hullott. Kakucs állomásunkon 65,9 mm-t mértek. A hónap utolsó napjaiban maradt a szokatlanul meleg idő, ekkor kaptuk a hónap legnagyobb pozitív anomáliáját, augusztus 31-én 7 fokkal volt melegebb az 1994–2023-as átlagnál.