2024. július 6. szombat
Hírek

HungaroMet: 2012. október 31. 14:09

A hosszú hétvége időjárása

Az október végi télies időjárás után enyhébb idő lesz, de továbbra is nedves léghullámok érkeznek fölénk. Ezért havazásra nem kell számítani, viszont sokfelé várható eső.

Szerdán még távol, a Földközi-tenger nyugati medencéje fölött örvénylik az a mediterrán ciklon (1. ábra), amely északkelet felé helyeződik át, és csütörtökre a Kárpát-medence fölé ér. A ciklon hatására dél felől enyhébb levegő érkezik fölénk, ugyanakkor nagy lesz a levegő nedvességtartalma, emiatt sokfelé csapadékos időre lehet számítani.

 1. ábra

 1.ábra
Infravörös műholdkép 2012. október 31-én 10:10-kor


A Dunántúlon már csütörtökre virradó éjszaka elered az eső, ez a főváros térségében és a Dél-Alföldön reggel történik meg. Ezeket a helyeket a vastag felhőzet és a helyenként viharossá fokozódó délkeleti szél megóvja a fagytól, de északkeleti országrész fölé csak későn érkezik meg a felhőzet, ott fagypont közelébe vagy az alá is lehűlhet a levegő. Csütörtökön napközben sokfelé várható eső, zápor, de a legtöbb helyen a déli órákban egy szünet valószínű a csapadékhullásban. Ez legkevésbé az északi, északkeleti tájakon lesz markáns, ott szűnik meg legkésőbb a csapadék, délen viszont átmenetileg még a felhőzet is felszakad, és a nap is kisüt.

A magasban ekkor melegedés zajlik, a középső troposzférában viszont már hideg levegő áramlik fölénk. Ez a folyamat labilizálja a légállapotot, és mivel a nap is belesüt az éjszakai sok eső miatt nedvessé váló környezetbe, ezért a délután folyamán – főleg a déli megyékben – záporok, zivatarok kialakulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet meglehetősen széles határok között alakul: míg északon csak 7, 12, addig délen az elvékonyodó felhőzetnek és a pár órás napsütésnek köszönhetően akár 18 fokig is felmelegedhet a levegő.

A 2. ábrán a négy nap során várható csapadékösszeg látható az ECMWF modell szerint. A feltűntetett időpontokat megelőző 24 óra csapadékmennyisége olvasható le a térképekről. Látható, hogy pénteken is sokfelé várható eső, de a mennyiség már jóval kevesebb lesz a csütörtökinél. Ekkor a nap első felében még kevés lesz a felhő, de egy hidegfront hatására a nap második felében ismét egyre többfelé várható eső: előbb a nyugati, majd késő estétől a keleti megyékben is. A szombat csapadékmentesnek ígérkezik, de vasárnaptól ismét jelentős mennyiségre van kilátás. Ennek oka, hogy a mostani számítások szerint egy ciklon alakul ki felettünk, illetve a Kárpát-medence közvetlen környezetében, ami rendszerint nagy mennyiségű csapadékkal jár együtt.

2. ábra

 2. ábra
Napi csapadékösszeg-előrejelzések az ECMWF modell szerint


Bal oldalon felül a csütörtöki, jobb felül a pénteki, bal alul a szombati, jobb oldalon alul a vasárnapra prognosztizált csapadékmennyiség látható.

A sok csapadék ellenére enyhe idő lesz, legfeljebb szombat reggel lehet helyenként fagypont körüli hőmérséklet. Délutánra mindenhol 10 fok fölé, a déli területeken általában 15 fok fölé melegszik fel a levegő. A 3. ábrán lévő valószínűségi prognózis 2 méteres hőmérséklet előrejelzésén is ugyanez látható.

 3. ábra
3. ábra

Valószínűségi előrejelzés Budapestre a következő 10 napra