2022. szeptember 29. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2015. január 10. 15:13

Melegrekord (2015. január 10.)

Megdőlt mind az országos, mind a budapesti napi maximum-hőmérséklet  rekordja. 2015. január 10-én új maximum rekord született, Fertőrákoson 19,7 fokot mértek. Eddig a január 10-i országos maximum-csúcsot Tata illetve Soltvadkert tartotta, 2007-ben Tatán, 1998-ban Soltvadkerten mértek 17,4 fokot.
Budapesten is rekord meleg volt. Az eddigi legmagasabb maximumot 15,1 fokot Budapest belvárosában mérték 2007. január 10-én. Ma 2015. január 10-én szintén Budapest belvárosában 16,7 fokig melegedett a levegő.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Az egyes napokra vonatkozó múltbeli hőmérsékleti szélsőértékek megtalálhatóak az Országos Meteorológiai Szolgálat holnapján.


Rekord meleg Fertőrákoson (19.7 fok)


Budapest belvárosában közel 17 fok