2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2014. december 14. 13:09

Megdőlt a melegrekord

A mai napon a Baranya megyei Drávaszabolcs melletti mérőállomásunkon 17,2 fokos maximum hőmérsékletet regisztráltunk. Ezzel megdőlt a mai napra érvényes melegrekord, a korábbi csúcsot ugyanis még 1989-ben Szekszárdon mérték az OMSZ műszerei, akkor 17,1 fokig emelkedett napközben a hőmérséklet. Fontos tudni, hogy a rekord egy új (idei) telepítésű mérőállomáson született.

A rekord (1. kép) születésével egy időben a nem is olyan távoli Pápán mindössze 1.1°C-ot mértünk. Arrafelé a tegnap ilyenkor mérthez képest 10 fokkal hidegebb az idő (2. kép), mert a sűrű köd tartósan megmaradt a térségben.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink. 

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


1. kép: Hőmérsékleti szélsőértékek 12 órakor (13:00 UTC)


2. kép: 24 órás hőmérséklet-változás 12 órakor (13:00 UTC)