2021. április 18. vasárnap
OMSZ hírek

OMSZ: 2021. április 3. 10:32

Fővárosi minimum hőmérsékleti rekord (2021.04.02.)

Április 2-án még országszerte az ilyenkor szokásosnál több fokkal melegebb idő volt. Új napi minimum hőmérsékleti rekord is született: Budapest Lágymányoson mindössze 14,0 fokig csökkent a hőmérséklet, amely fővárosi rekord. A korábbi budapesti rekordot, 12,0 fokot Budapest Krisztina állomásunkon regisztráltuk 1985-ben.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.