2021. április 18. vasárnap
OMSZ hírek

OMSZ: 2021. április 2. 10:49

Több új időjárási rekord született (2021.04.01.)

Kora nyáriasan meleg idővel kezdődött az április országszerte. Az ország több pontján 25 foknál melegebbet regisztráltunk mérőállomásainkon, de az országos napi rekord nem dőlt meg. Ugyanakkor Budapesten a hivatalos mérések kezdete óta még nem volt ilyen meleg április 1-jén: Újpesten 26.1 fokig emelkedett a hőmérséklet, ami 3 fokkal magasabb, mint a korábbi 2017-ben szintén Újpesten regisztrált 23.1 fokos érték. Ezzel tehát új fővárosi napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekord született.
A hirtelen felmelegedő és labilizálódó légkörben délutántól Északkelet-Magyarországon magasra törtek az ún. Cumulonimbus felhők, amelyeket heves zivatarok és jégeső kísért. Tokaj-Hegyalján a hosszantartó heves zivatar eredményeként több, mint egyhavi csapadék zúdult le rövid idő alatt. Az eddig beérkezett adatok alapján Tarcalon 41.6, Rakamazon 54.5, Tokajban 80.7 mm hullott, ez utóbbi érték pedig az április 1-jére vonatkozó új országos, napi csapadékrekord. Ezen a napon korábban a legtöbb csapadékot 1954-ben Dunapatajon mérték 51.8 mm-rel.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.

Rakamazi égkép (Németh Péter MET-ÉSZ észlelőnk felvétele)