2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2021. április 1. 08:20

Változik az OMSZ UV sugárzás figyelmeztető rendszere

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2021. április 1-től az UV figyelmeztést az eddigiekhez képest jobb területi elosztásra, Magyarország hét statisztikai régiójára adja ki.

A honlapon megjelenő UV figyelmeztetést eddig abban az esetben adott ki az OMSZ, ha az előrejelzett UV Index Magyarország területének legalább 50%-án eléri a 7,5 értéket, vagy Magyarország két félterületének (Dunántúl és a Dunától keletre eső terület) bármelyikének 50%-án eléri a 7,5 értéket.

2021. április 1-től az alábbi változtatásokat vezeti be az OMSZ:

  • UV figyelmeztetést az eddigiekhez képest jobb területi elosztásra, Magyarország hét statisztikai régiójára (Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Pest és Budapest, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld) ad ki;
  • Ha egy adott régió területének legalább 50%-án eléri a 7.0 értéket, akkor nagyon erős UV sugárzásra ad ki figyelmeztetést, illetve ha ez az érték eléri a 8.0extrém riasztást ad ki az OMSZ.

Az UV index napi maximum előrejelzésének legmagasabb, legalacsonyabb és átlagos régiós értékeinek térképes megjelenítése továbbra is elérhető az alábbi linken:
www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b/orszagos_elorejelzes,

illetve riasztás esetén, további információkat tartalmazó  PDF formátumú dokumentum is letölthető az alábbi linken:
www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b/figyelmeztetes/

 

Kapcsolódó oldalak: