2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2016. június 20. 18:00

Az időjárás nem pihen – Múzeumok Éjszakája 2016. június 25.

Idén is sok szeretettel várjuk az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján, immáron két helyszínen. A korábbi évekhez hasonlóan rengeteg változatos programmal készülünk és visszajáró vendégeink sem fognak unatkozni, hiszen újdonságokkal is színesítjük az éjszakát. Az OMSZ munkatársai idén nemcsak a meteorológiai múzeumnak helyet adó budai, patinás épületében, hanem a Pestszentlőrincen működő Marczell György Főobszervatórium megújult műszerkertjében is, sok-sok színes programmal készülnek a vendégek fogadására.

Előadások [pdf: 282 KB]

Programok

Regisztrációhoz kötött tanösvény látogatás a pestszentlőrinci Főobszervatóriumban (12:30 + 14 és 22 óra között óránként)
       cím: 1181 Budapest, Gilice tér 39.

  • az újonnan átadott Ambrózy Pál tanösvény végigjárása;
  • a műszerkert és az egyéb mérési műszerek megismerése;
  • kalibráló laboratórium műszereinek és tevékenységének bemutatása;
  • rövid előadás az obszervatóriumban folyó munkáról.

Az Obszervatórium Kőbánya-Kispestről a 184-es busszal közelíthető meg, az Obszervatórium megállónál kell leszállni. Az utolsó járat innen a KÖKI felé 23:08-kor indul. Kerékpárral érkezőknek parkolóhelyet biztosítunk az Obszervatórium kerítésén belül. Személygépkocsival az Obszervatórium előtt lehet díjmentesen parkolni.

Regisztrációhoz kötött ismeretterjesztő program az OMSZ központjában (körülbelül 60 perc, 15 és 24 óra között félóránként)
       cím: 1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1.

  • előadás keretében szakmai tájékoztatót kapnak a Meteorológiai Szolgálatról és a meteorológia különböző területeiről;
  • múzeumi tárlatvezetésen ismerhetik meg értékeinket, és a meteorológia történetét;
  • végezetül, az OMSZ stúdiójában kipróbálhatják magukat időjárás-jelentőként is.

A séta során a látottakból, hallottakból egy 12+1 kérdéses totót tölthetnek ki vendégeink. Minden csoportban a helyes megfejtők közül egyet kisorsolunk és ajándékkal jutalmazzuk.

Eszközbemutató és szakmai előadások, érdekességek az OMSZ központjában (15 és 23 óra között folyamatosan)

  • meteorológus kollégáink interaktív módon ismertetik saját szakterületüket;
  • a közérdeklődésre számot tartó hat témakörben meteorológus kollégáink rövid előadásokat tartanak: MET-ÉSZ önkéntes észlelő rendszer ismertetése; Veszélyes időjárási események, repülőbalesetek; Éghajlatkutatás; Levegőminőség, levegőszennyezés; Klímamodellezés; Előrejelző modellek fejlesztése és validálása.

Gyermekprogramok és játszósarok” (14 és 18 óra között óránként, majd szabad program)

  • idén először szervezett programmal, játékos feladatokkal, interaktív játékokkal, kisebb ajándékokkal várjuk a hozzánk betérő gyermekeket;
  • természetesen vállaljuk a gyermekek megőrzését akkor is amikor a szülők intézményünket látogatják.

 



Az OMSZ II. kerületi központjában az első látogatókat 14 órakor fogadjuk. A belépéshez szükséges karszalagot a Szolgálat információs pultjánál is megvásárolhatják. Idén a legkisebbeket is várjuk egy nagyjából egyórás, izgalmas bemutatóra. Gyermekeknek szóló programjaink 14 és 18 óra között, óránként kezdődnek. Ezt követően játszósarokkal várjuk a kicsiket. A programokra előzetes bejelentkezés szükséges.

A földszinti termeinkben kollégáink szakmai előadásokkal és nonstop bemutatókkal, illetve a legmodernebb műszereinkkel várják Önöket; emellett, előzetes bejelentkezéssel – az intézmény nagyközönség számára megnyitott részein – csoportos vezetésre is lehetőség nyílik. Előzetes bejelentkezésre a muzej@met.hu e-mail címen, vagy a megadott telefonszámokon van mód. Csoportjaink 15 és 24 óra között félóránként indulnak. A csoportos körbejáráson résztvevőket is szívesen látjuk földszinti termeinkben, ahol a meteorológia területeit egy játékos tanösvény mentén ismerhetik meg a hozzánk betérők.

Programunk összeállításában arra törekedtünk, hogy látogatóink a történelmi érdekességek mellett ízelítőt kapjanak a meteorológia számos területéből, interaktív módon megismerve a mérés, méréstechnika hagyományos és legújabb eszközeitől kezdve az időjárás-előrejelzésen és veszélyjelzésen át egészen a mobileszközökre fejlesztett meteorológiai alkalmazásokig. Bemutatásra kerülnek legújabb fejlesztéseink, az OMSZ honlapja, és a MET-ÉSZ észlelő rendszer, s így a meteorológia a nagyközönség számára még „kézzelfoghatóbbá” válik. A tudományos érdeklődésű látogatók bepillantást nyerhetnek a klímamodellezés, éghajlatkutatás és –fejlesztés, valamint a levegőkörnyezeti vizsgálatok rejtelmeibe. Programunk keretein belül, amatőr észlelőként vagy időjárás-bemondóként is kipróbálhatják magukat vállalkozó szellemű vendégeink, hogy még több élménnyel gazdagodva térjenek haza.

Az intézménylátogatás ideje alatt kollégáink segítik vendégeinket az eligazodásban és tájékozódásban, továbbá a gyermekek minden korosztálya részére játékos foglalkozásokat szervezünk, nyereményekkel és sok-sok játékkal.


A pestszentlőrinci Főobszervatóriumban június 25-én, szombaton 12:30-kor indul a barangolás. Az első csoport résztvevői végignézhetik, ahogy útjára engedünk egy rádiószondát. Az első csoportot követően a további csoportok 14 órától 22 óráig óránként indulnak. Jelentkezni a lenti regisztrációs elérhetőségeken lehet. Karszalag a helyszínen kapható.

Az obszervatórium tudományos megfigyeléseket végző intézetet jelent. A Marczell Györgyről elnevezett obszervatóriumot 1952-ben elsősorban a magaslégköri megfigyelésekre hozták létre, de az elmúlt 64 év során számos meteorológiai, légkörfizikai, levegőkémiai megfigyelésnek, kutatásnak adott otthont.

Az ide látogató egy rövidfilmből átfogó képet kaphat az itt folyó tevékenységről. A pestszentlőrinci obszervatórium meteorológiai tanösvényén megismerkedhetnek egy hagyományos műszerkert mérőeszközeivel, valamint egy automata meteorológiai állomással. Bemutatjuk a kalibráló laboratórium műszereit és tevékenységét, a korszerű távérzékelési eszközöket (radar, villámdetektor, cseppspektrum-mérő, felhőalapmérő...), a napsugárzás összetevőinek mérésére szolgáló készülékeket. Bepillantást adunk a levegőminőség mérési és értékelési folyamatába. A mindennapos észlelés része a rádiószonda felbocsátása, ennek kora délután egy óra körül lehetnek részesei a látogatók, illetve éjfél után egy óra környékén. E két időpont közt nem teljes körű felszállásokat mutatunk be.

Egy-egy csoport látogatása végén lehetőség nyílik totón számot adni a megszerzett ismeretekről. A legjobban teljesítők ajándékra számíthatnak.


Regisztráció:

   Budapesten a felnőtt karszalag 1500 Ft-ba, a gyermek (érvényessége 6-18 éves kor között) karszalag 600 Ft-ba kerül.
   6 éves kor alatt a belépés ingyenes.
   e-mail: muzej@met.hu 
   telefon: (1) 346-4600 (munkanapokon 8:00 és 15:30 között)


További információ:

   MUZEJ honlap: muzej.hu/hu/orszagos-meteorologiai-szolgalat   
   OMSZ honlap: www.met.hu
   OMSZ központ: 1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1.
   OMSZ Marczell György Főobszervatórium: 1181 Budapest, Gilice tér 39.




Az OMSZ szombaton megnyitja kapuinkat a Múzeumok Éjszakája látogatói előtt