2022. augusztus 18. csütörtök
OMSZ hírek

OMSZ: 2015. november 18. 11:28

Megdőlt a budapesti napi maximumrekord (XI. 18.)

Noha a tavasziasan enyhe időnek a napjai meg vannak számlálva, ma (XI. 18.) megdőlt a budapesti maximum rekord (18,9 fok, 2006). A II. kerületi automata állomáson 20,7 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az enyhe időhöz az ország északi, északkeleti felén többfelé erős, helyenként viharos széllökések társultak. Az országos maximumrekord (22,7 fok, 2002, Máza) nem volt veszélyben. A mai maximumhőmérséklet mintegy 10-12 fokkal alakult az átlag fölött.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme.


A legmagasabb hőmérséklet az elmúlt 12 órában. (14 óráig; 13:00 UTC-ig) az OMSZ automata mérőhálózata alapján.


Az elmúlt 12 órában mért legerősebb széllökések 14:00 óráig. (13:00 UTC).