2024. március 19. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. október 29. 15:44

2019. októberi helyzetkép és termésbecslés

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze európai termésbecsléssel kiegészítve. Megvizsgáljuk többek között, hogy Európában egyes területeken a sok eső, másfelé a szárazság hogyan hatott a betakarításra és az őszi vetésekre, valamint hogyan halad az Egyesült Államokban a történelmi rekord mértékű késéssel indult szezonban a betakarítás.

Európa
A szeptember 1. és október 20. közötti időszakot Európában meleg idő jellemezte, nagy területen 3 Celsius fokkal is meghaladta a hőmérséklet a szokásos értéket (1. ábra). Ezzel szemben Skandináviában hűvösebb volt az átlagostól. Szeptember eleje nyári meleget hozott sokfelé 30 fok fölötti maximumokkal, de októberben is előfordultak ehhez hasonló értékek a Mediterrán térségben. Az első komolyabb hideghullám szeptember végén érkezett, amikor Közép- és Kelet-Európában sokfelé kialakultak az első őszi fagyok.

Az átlagostól jóval szárazabb volt az idő Franciaország délnyugati részén, Spanyolországban, Olaszország déli területein, Délkelet-Európában, Ukrajna nyugati vidékein és Törökországban (2. és 3. ábra). Errefelé helyenként a 20 mm-t sem érte el a csapadékösszeg a vizsgált bő másfél hónapos időszakban. Ezzel szemben a Brit-szigeteken, a Benelux államokban, Franciaország és Németország északi részein, az Alpok térségében, Dániában, a Skandináv-félsziget déli részén és részben a Balti államokban az átlagosnál jóval több eső esett. Sokfelé a 150 mm-t is meghaladta a csapadékösszeg.

A gazdálkodók sok országban komoly bajban voltak a nyári növények betakarításával és az őszi vetéssel is, mert vagy túl sok, vagy túl kevés volt a csapadék (4. ábra). A sok eső volt a probléma Európa északnyugati vidékein: a Brit-szigeteken, a Benelux államokban, Németország északi részein, Dániában, és Svédország déli részein. Legnagyobb mértékben a cukorrépa, a burgonya és a silókukorica betakarítása szenvedett károkat mennyiségben és minőségben is a csapadékos idő miatt, de az őszi vetéseket jelentősen késleltette.

Őszi káposztarepce
A repcét időben és optimális körülmények között vetették Írországban, az Egyesült Királyságban, Dániában, Svédországban, Finnországban, a Balti államokban, Lengyelországban és Csehországban, ahol a talaj megfelelően nedves volt, így ennek a növénykultúrának kedvezően indult a vegetációs időszaka.
Ezzel szemben a rendkívül száraz talaj akadályozta az optimális magágy készítését, a kelést Franciaországban, Spanyolországban, Romániában, Bulgáriában és Ukrajnában. Ezeken a területeken az őszi káposztarepce vetésére, kelésére már túl késő érkezett az eső az ideálishoz képest, így valószínűsíthető, hogy kisebb lesz ennek a növénynek a termőterülete a vártnál. (Megjegyezzük, hogy a cikkünk alapjául szolgáló JRC jelentés Magyarországot is ebbe a körbe sorolja, viszont hazánkban szeptember 10. körül az ország nagyobb részén jelentős csapadék hullott, a fölső talajréteg akkor átnedvesedett, ideális körülményeket teremtve az időben vetett repce számára. Csak az északkeleti országrész maradt ki akkor a nagyobb csapadékból, a havi csapadékösszeg inkább csak arrafelé maradt el jelentősen az átlagtól.)

Őszi kalászosok
Skandináviában, a Balti államokban és Finnországban a vetés szeptember első felében időben és optimális körülmények között lezajlott. Lengyelországban is kedvezően és időben indult a szezon. Csehországban és Ausztriában a vetési időszak sáros időjárással indult, így volt némi időbeli csúszás, ami azonban még nagyobb gondot nem okoz. Nagyobb a csúszás Írországban, az Egyesült Királyságban, a Benelux államokban, Németország északi részén, ahol a vetés szeptember végén indult, de a sok csapadék miatt nem lehetett jó magágyat készíteni. Franciaország déli részén jól halad a vetés, északon van mintegy két hetes késés a sok eső miatt. Magyarországon, Szlovénia északkeleti részén, Románia és Bulgária területén, valamint Ukrajna nyugati vidékein a száraz talaj késleltette a magágy-készítést és a kelést. Erre maradt még némi idő, de sürgősen csapadék kellene az ideális feltételekhez. Spanyolországban és Portugáliában a vetési időszak október közepén kezdődött jobbára száraz körülmények között, míg Olaszországban és Görögországban majd csak novemberben indul.

A JRC által készített termésbecslések (5. és 6. ábra) kissé lefelé módosultak az előző jelentéshez képest. Franciaországban a napraforgó aratása időben és jó körülmények között befejeződött, míg a cukorrépa, a burgonya és a kukorica betakarítása még zajlik. Utóbbi növény termésátlaga jóval az öt éves átlag alatt várható az öntözés ellenére. Oroszország európai területén a száraz ősz eleji időjárás kedvezett a betakarításnak, kukoricából jók lettek az eredmények. A kezdeti száraz idő után érkezett eső pedig az őszi vetéseknek kedvezett, így sokkal jobbak a kalászosok kilátásai az előző évinél. Fehéroroszországban a kukorica érése hamarabb következett be a szokásosnál, és így az aratás is előrébb tart, a termésátlagok pedig átlag felettiek.

---------------------------------------

Amerikai Egyesült Államok
Október elején nagy mennyiségű eső áztatta a Kukorica Öv északi és nyugati tájait késleltetve a későn vetett kukorica és szója érési folyamatait. A délkeleti államokban rekord meleg hőmérsékletek mellett továbbra sem hullott számottevő csapadék, így fokozódott az aszály. A nyugati parton Montanától Kaliforniáig hideg esők, illetve havazások lassították az őszi vetés kelését és erősödését. A hideg keletebbre, a Nagy Síkság területére is átterjedt, ahol hóviharok miatt kellett szüneteltetni az őszi kalászosok vetését, a napraforgó és a cukorrépa betakarítását. A hónap második felében már szárazabbra fordult az idő, de a munkát továbbra is hátráltatta a felázott talaj. A kukorica érése és a már betakarított mennyiség országos átlagban jócskán (közel 20%-kal) el van maradva az ilyenkor szokásostól, október 20-án még csak 30% közelében járt.

Kanada
A Préri területén szokatlanul korán érkezett a tél, október elején hideg, havas időjárás keltett aggodalmat a még aratás előtt álló tavaszi búza kapcsán. A mezőgazdasági munkákat a hónap közepétől már szárazabb körülmények között lehetett folytatni. Ugyanakkor az ország délkeleti részén esők lassították a kukorica és a szója betakarítását, az őszi vetésnek viszont nagy szüksége volt erre a nedvességre.

Dél- és Kelet Ázsia
India északi és nyugati részéről egyre jobban visszaszorul a monszun, így ott szárazabbra fordult az idő, míg délen továbbra is heves záporok öntözik a késői vetésű gyapotot.  Kínában a hónap elején még száraz, meleg időben tudták betakarítani a nyári terményeket, majd az ország keleti részén a repce és búza vetése előtt záporok öntözték a talajt.

Ausztrália
Délen hosszabb ideig fennálló szárazságnak vetettek véget a hónap közepén érkező esők, melyek jót tettek az őszi búza és a repce fejlődésének.

Dél-Amerika
Október közepén érkezett meg a várva-várt eső Argentína nyugati tájaira is az igen száraz telet követően. A keleti országrészben már a hónap elején is öntözték záporok az őszi búzát. Brazília középső részén a szójabab ültetése kapcsán lenne szükség további esőkre, de csak a hónap elején esett.


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kiadványának (WASDE) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2019. október 29.


1. ábra
2019. szeptember 1. és október 20. között az átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


2. ábra
2019. szeptember 1. és október 20. között a csapadék mennyisége (mm)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


3. ábra
2019. szeptember 1. és október 20. között a csapadékmennyiség a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


9. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2019. szeptember 1. és október 20. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(kék csíkozás: csapadéktöbblet, pontozott terület: aszály, piros csíkozás: csapadékhiány)


5. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2014-2018-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag -
a táblázatban az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2018-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2018-as év százalékában)


6. ábra
Cukorrépa termésátlag előrejelzés a 2014-2018-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag -
a táblázatban az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2018-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2018-as év százalékában)