2024. március 19. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. augusztus 29. 15:07

2018 augusztusi helyzetkép

A világon sokfelé van szélsőséges időjárás, mely jelentősen befolyásolja az élelmiszer termelést. Európában például a korábbi becsléseknél kevesebb termés várható szemes kukoricából, az Egyesült Államokban folytatódott az aszály, míg Argentínában a hideg okoz fagykárokat a gabonában. Az alábbiakban ezeket az időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze a nagyobb termőterületeken.

Európa
2018. július 1. és augusztus 20. között szinte egész Európában az átlagosnál jóval melegebb időjárás uralkodott, az átlagos értéknél mintegy 0,5 - 4,0 Celsius fokkal volt melegebb (1., 2. és 3. ábra). Különösen meleg volt Anglia déli részén, Franciaországban, a Benelux államokban, Skandináviában, a Balti államokban, Németországban, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában. Spanyol-, Francia- és Olaszországot július utolsó tíz és augusztus első tíz napja között erős hőhullám sújtotta, mely igen kedvezőtlenül hatott a tavaszi vetésű növények szemfejlődésére az öntözetlen táblákon (pl. a silókukorica jellemzően ilyen).
Ebben az időszakban is folytatódott az aszály Anglia déli részén, a Benelux államokban, Dániában, Németországban, Lengyelország nyugati részén, Svédországban, Csehországban, és Ausztria északi részén (4. ábra). Az átlagnál helyenként 100 mm-nél is kevesebb eső hullott július 1. és augusztus 20. között (ezt hazánkban is tapasztalhattuk a Duna rekord alacsony vízállásában). A csapadékhiány miatt lerövidültek a fenológiai fázisok, rövidebb ideig tartott a szemfejlődés, kényszerérés következett be alacsony termésátlagokkal. Csapadéktöbblet volt ezzel szemben Itália déli területein, a Balkán-félsziget nagyobb részén, Ukrajna és Fehéroroszország egyes régióiban.
Szemes kukoricából lefelé módosultak a termésbecslések az EU szintjén, főleg a Közép-Európában és Franciaországban bekövetkezett száraz idő miatt (5. és 6. ábra). Ugyanakkor ezek az értékek még mindig az öt éves átlag körül alakulnak majd. Kiváló termés várható Romániában és Bulgáriában, ahol közel ideális időjárási körülmények uralkodtak a kukorica számára ebben a szezonban. Ukrajnában is átlag fölötti termés várható, a rekordtermés kialakulását a tavaszi szárazság akadályozta meg. Oroszország európai területén a júliusban hullott jelentős csapadék a gabonafélék betakarítását jelentősen hátráltatta, ugyanakkor a kukoricának kedvezett, miután a virágzásának és a szemfejlődésének korai szakaszára aszály volt a jellemző.
A burgonya és cukorrépa termésmennyisége (7. és 8. ábra) az EU-ban az öt éves átlag valószínű, a szokásosnál 10%-kal kevesebb várható silókukoricából is, de a legelők hozama hosszú évek óta is a legalacsonyabb.
 
Egyesült Államok
A nyugati, délnyugati és középső államokban tovább tart a szárazság (9. ábra), melyet a déli területeken hőhullámok is tetéznek. A Közép-nyugaton általában kedvezőek a körülmények a növények számára. Az országban a kukorica 68%-a jó vagy kiváló állapotban van, ez 6%-kal magasabb a tavaly ilyenkor jelentett aránynál.
 
Kanada 
A Prérin tovább folytatódott a szárazság (az előző héten meglehetősen hűvös éjszakákkal), mely a gabonafélék betakarításának kedvez, de a tavaszi vetéseknek és szálastakarmányoknak nem. Az ország délkeleti részén meleg, de immár két hete száraz időjárás uralkodik.
 
Dél-Amerika
Brazília déli részein, a fő búza termőterületen hullott újabb jelentős csapadék nagyon kedvezett a búza fejlődésének. Argentínában az átlagosnál hidegebb idő okoz gondot és a fejlődő vetésekben helyenként fagykárokat.
 
Kína
Az északkeleti (Koreával határos) területeken tájfunok okozta heves esőzés okoz vízborítást a szója és kukorica táblákon. Az érés kezdetén lévő növényeknek ez nagyon kedvezőtlen. A Kínai-alföldön és a Jangce völgyében ugyanakkor a nagyrészt száraz és meleg idő ideális a terméséréshez és a kezdődő betakarításhoz.
 
Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést (10. ábra). A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály vagy áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kiadványának (WASDE) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Mexikó, Argentína, Ukrajna, India
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2018. augusztus 29.


1. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2018. július 1. és augusztus 20. között
(kék csíkozás: csapadéktöbblet, vörös csíkozás: csapadékhiány,
vörös pontozott terület: aszály, lila csíkozás:hőhullám)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


2. ábra
2018. július 1. és augusztus 20. között a napi átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


3. ábra
2018. július 1. és augusztus 20. között a nyári napok (Tmax>30 Celsius fok) számának eltérése a sokéves átlagtól
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


4. ábra
2018. július 1. és augusztus 20. között összegzett csapadékeloszlás Európában a sokéves átlag százalékában
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


5. ábra
Kukorica termésátlag (t/ha) előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


6. ábra
Napraforgó termésátlag (t/ha) előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


7. ábra
Burgonya termésátlag (t/ha) előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


8. ábra
Cukorrépa termésátlag (t/ha) előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


9. ábra
Aszály helyzet az Egyesült Államokban 2018. augusztus 21-én
(a sárgától a vörös színig tartó skála az egyre súlyosabb aszályt jelöli)
forrás: droughtmonitor.unl.edu


10. ábra
Globális VHI Index 2018. augusztus második dekádjára (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek
az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat,
felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)