2024. március 19. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. január 26. 18:00

2018 januári helyzetkép

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály vagy áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására.

Az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kiadványának (WASDE) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:
  • búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
  • kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Mexikó, Argentína, Ukrajna, India
  • repce: Kanada, Kína, India, EU
  • napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
  • szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India
Európa
Európa nyugati részén a december első fele az átlagosnál hűvösebb, míg a középső és keleti területein az átlagosnál enyhébb időt hozott. Ezt követően kontinens-szerte az átlagosnál enyhébb időjárás volt a jellemző. Közép- és Kelet-Európában helyenként 2-6 fokkal volt enyhébb idő az átlagosnál. A csapadék is általában több volt a szokásosnál, csapadékhiány csak Portugália és Lengyelország déli részén, Spanyolország délkeleti partvidékén, a Pó-síkságon, Szicíliában, illetve Törökország egyes részein figyelhető meg. A nyáron sokfelé kialakult szárazság tehát a legtöbb helyen megszűnt, a csapadékhiány pótlódott. Januárban Nyugat-Európában helyenként rekord mennyiségű csapadék hullott, mely árvizeket is okozott.

Az átlagosnál jóval enyhébb téli időjárás hatására az őszi búza alacsony hőmérséklethez való hozzá edződése eddig Európának csak a keleti és északi területein zajlott le. A nyugati, déli és középső területeken ez a folyamat késésben van az átlagoshoz képest. Fagykárt eddig nem szenvedett az őszi búza csak Oroszország egyes Volga-menti és déli területein, illetve néhol Törökországban. Összességében általában kedvező állapotban vannak a kultúrák.

Egyesült Államok
Kalifornia állam északi részén ősszel súlyos erdőtüzek pusztítottak, melyek a szőlőültetvényeket is elérték. Nagyobb károk azonban az ültetvényekben nem keletkeztek, az éves termés döntő részét is már leszüretelték a tüzek idejére. Azonban súlyos egyéb károk keletkezetek, melyek a szőlő-bor ágazatot is érintik például a lakóházak elpusztulásán (ez a munkaerőt érinti), vagy a turizmus visszaesésén keresztül. Az állam déli részein még decemberben is előfordultak erdőtüzek, majd 2018 elején már árvizek pusztítottak. Az USA déli területein az átlagosnál továbbra is szárazabb az időjárás, különösen Texas, Oklahoma, Kansas, Arkansas vidékén. Másfelé jelentős szélsőségek nincsenek.

Dél-Amerika
Brazília döntő részén általában kedvezőek a feltételek a szójabab, a kukorica és a gyapot számára is. Argentínában ugyanakkor szárazság és meleg idő teszi próbára a gabonaféléket, az olajos magvakat és a gyapotot is.

Dél-Ázsia
Pakisztánban és India északi részein általában kedvező időjárási körülmények vannak a búza és a repce számára. A Bengáli-öböl környékén trópusi vihar okozott károkat, de ez a Srí Lankán tapasztalható szárazsággal együtt sem okoz számottevő kiesést a rizstermésben, az az átlagos közelében alakul.

Kelet-Ázsia
Kínában novemberben és decemberben az átlagosnál jellemzően szárazabb volt az idő, de a Jangce folyó mentén a repce januárban már kapott annyi csapadékot, ami segíti az áttelelését. A Kínai-alföldön pedig az őszi búzára kedvező, enyhe időjárás uralkodik.

2018. január 26.