2024. április 18. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. november 28. 13:05

December elején téliesre fordul az idő

Az átlagosnál több fokkal enyhébb és csapadékos november során az őszi vetések kellőképpen megerősödtek az átteleléshez és a talajok téli feltöltődése is megkezdődött. Az előttünk álló héten az időjárás is igazodik a naptárhoz, és beköszönt a tél. Többfelé lehet komoly fagyokra és havazásra is számítani.

Az elmúlt egy hét átmenetileg szárazabb időjárása után szerdán délután nyugat, délnyugat felől ismét kiadós esőt adó csapadékzóna érte el hazánkat. Csütörtök reggelig a Kisalföld kivételével a Dunántúlon illetve a Duna-Tisza közének nagy részén 5 és 12 mm közötti mennyiség hullott, északnyugaton és a Tiszántúlon 1 és 5 mm közötti, de csütörtökön napközben ezeken a tájakon is további esőre van kilátás.
A talajok felső része sem száradt számottevő mértékben az elmúlt egy hét gyakran ködös, párás időjárási körülményei között. Továbbra is telítettség közeli állapot jellemzi a felső fél méteres réteget a Dunántúl jelentős részén és az Északi-középhegységben (1. ábra). A felső 20 cm az ország többi részén is nedves, sokfelé sáros a felszín (2. ábra), de a 20-50 cm közötti réteg a Tiszántúlon még meglehetősen száraz, az alsóbb talajrétegekben pedig az ország nagy részén még jelentős a telítettséghez képesti vízhiány (3. ábra). A tavalyi tél során az alsóbb rétegek nem tudtak nedvességgel feltöltődni, és ez az egész vegetációs időszakra kihatott, sérülékenyebbé téve a növényeket a száraz, aszályos periódusokban. Az idén reméljük kellő mennyiségű téli csapadék hullik majd.
A hőmérséklet bár néhány fokkal visszaesett a megelőző időszakhoz képest, a mögöttünk álló héten is 1-3 fokkal a sokéves átlag fölött alakult (4. ábra). A minimumok a múlt csütörtökön és pénteken országszerte +5 fok fölött alakultak, és a többi napon is csak elszórtan fordultak elő gyenge fagyok. A maximumokra pedig 10 fok körüli értékek voltak jellemzők.
Az 5 cm-es talajhőmérséklet 6-8 fok körül alakul, míg ennél mélyebben 9-11 fokos a talaj.   

Az őszi káposztarepce és a kalászosok fejlődéséhez, megerősödéséhez, a korábban egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez az elmúlt hetek csapadékos és tartósan enyhe időjárása ideális körülményeket teremtett (5., 6. ábra). Kifejezetten kedvező kilátásokkal várhatják a telet ezek a növények.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr, Kaposvár és Békéscsaba körüli terültre vonatkozó agrogramokon* (7., 8. és 9. ábra). Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, az azóta tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részén a csapadékösszeg az ideális közelében jár, a fölső talajrétegek pedig feltöltődtek nedvességgel. A Tiszántúlon és a Kisalföldön kevesebb csapadék öntözte a földeket, így arrafelé kevésbé mélyen nedves a talaj, de a növények számára jelenleg szükséges víz ott is rendelkezésre áll. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött jár az elmúlt hetek különösen enyhe időjárása miatt.

A következő egy hét során téliesre fordul időjárásunk. Pénteken még marad az évszakhoz képest enyhe idő, többfelé esővel, záporokkal, majd az átvonuló hidegfront mögött szombattól lehűlés kezdődik, és megszűnnek a 10 fok körüli maximum értékek. Bár a hétvégén az ország nagy részén több órás napsütésre is számíthatunk, szombaton a hegyvidéki területeken már futó hózáporok lehetnek. A hőmérséklet szombat estétől egyre nagyobb területen csökken fagypont alá, és vasárnap hajnalban főként az ország keleti felén -5 fok körüli értékek is várhatók. Vasárnap nyugat, délnyugati irányból újabb frontrendszer éri el a Kárpát-medencét, és a jelenlegi számítások szerint a késő esti órákban délnyugaton már elered az eső. Hétfőn csapadékos időre kell számítani, nyugaton 10-20 mm, keleten 5-15 mm valószínű. A nap második felében az eső, havas eső síkvidéki területeken is többfelé havazásba válthat át. Kedd hajnalra keleten is megszűnik a csapadék, és a hét közepéig szárazabb időre van kilátás, erős, helyenként -5 fok alatti éjszakai fagyokkal, és 0 - +4 fokos nappalokkal. Ennek megfelelően a talaj is lehűl, a jövő hét közepére 0 fok körüli hőmérséklet valószínű 5 cm-es mélységben.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2019. november 28.


* Agrogram

Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 50 cm-es rétegében 2019. november 27-én (%)


2. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2019. november 27-én (%)


3. ábra: A talaj felső 1 m-es rétegében a telítettséghez hiányzó nedvesség 2019. november 27-én (mm)


4. ábra
Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2019. november 27-én (Celsius fok)


5. ábra
Őszi búza vetés Miskolc térségében 2019. november 27-én (fotó: Kovács Attila)


6. ábra
Őszi káposztarepce Miskolc térségében 2019. november 27-én (fotó: Kovács Attila)


7. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2019. november 27-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2019. november 27-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2019. november 27-ig
(részletes magyarázat a szövegben)